Jul 1, 2011

Φάκελλος Υγεία

23/04/2019 Συνολική φαρμακευτική δαπάνη (2009-2017)
Εκδοση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: γεγονότα και στοιχεία 2018»

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 η συμμετοχή των ασθενών ήταν 9%, το 2014 ήταν 25% και το 2016 άγγιζε το 30%, όπως έχει πει στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

20/04/2014 Ολα τα μπουμπούκια ανθίζουν στο Χάρβαρντ
Αναρωτιέμαι αν κατά την επίσκεψή του ο κ. υπουργός είχε την ευκαιρία να λάβει γνώση των αποτελεσμάτων της «μεταρρύθμισης» της δεκαετίας του 1990 στα αμερικανικά πανεπιστήμια, με στόχο την άμεση σύνδεση των σπουδών και της έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς. Και, δεύτερον, αν διαπίστωσε ότι η διαπλοκή μεταξύ φαρμακευτικών και άλλων περί τα ιατρικά εταιρειών με νοσοκομειακούς γιατρούς και πανεπιστημιακούς δεν είναι φαινόμενο των «ανήθικων», «διεφθαρμένων» Ελλήνων, αλλά εισαγόμενη από την υπερδύναμη πρακτική.
Αναρωτιέμαι επίσης αν τυχόν διαπίστωσε την οργή ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος, το οποίο οργανώθηκε όταν αποκαλύφτηκαν τα τεράστια σκάνδαλα χρηματισμού και διαπλοκής μελών της Ιατρικής του Χάρβαρντ –και όχι μόνο– με φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες, που καταπατούσαν ανενδοίαστα τις θεσπισμένες από τις πανεπιστημιακές αρχές δεσμεύσεις σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων!
 12/01/2014 Το Σουηδικό μοντέλο Δημόσιας Υγείας
Ψέμματα
«η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχιστεί αν εκείνοι που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία (που δεν είναι οικονομικά αδύνατοι, που δεν είναι χρονίως πάσχοντες ή άτομα με ειδικές ανάγκες) δεν αναλάβουν να πληρώσουν ένα μικρό έστω μέρος αυτού του κόστους λειτουργίας» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank και καταλήγουν ότι η μη εφαρμογή του 25ευρου για νοσηλεία «αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση»! Tην ίδια ώρα κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρονται στην ανάγκη υιοθέτησης του σουηδικού μοντέλου «όπου ο πολίτης πληρώνει για την υγεία».
Και αλήθειες
● Πρώτη και κρισιμότερη διαφορά του σουηδικού συστήματος με το ελληνικό είναι πως η ιδιωτική δαπάνη υγείας στη Σουηδία είναι η μισή απ’ ό,τι στην Ελλάδα και η δημόσια δαπάνη 40% παραπάνω (ανά κάτοικο) με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
● Μέσα στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους ένας ασθενής μπορεί να πληρώσει ιατρικά έξοδα μέχρι και 160-180 ευρώ. Αυτό το ποσό δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπεραστεί. Οσες μέρες χρειαστεί να μείνει μέσα, όσο σοβαρό και να είναι το περιστατικό που έχει.
● Το σύστημα υγείας το διαχειρίζονται αποκεντρωμένα οι δήμοι, που ορίζουν πόσο θα πληρώνει ένας ασθενής τον γιατρό του.

26/11/2013 Επιβεβαιώνει το tvxs.gr ο Γεωργιάδης: Ναι, τον διόρισα
Επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του tvxs.gr ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε σημερινές του δηλώσεις. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το tvxs.gr ο υπουργός ήθελε να αποκρύψει ένα ηθικό σκάνδαλο διαστάσεων που κυκλοφορούσε στα παρασκήνια εδώ και εβδομάδες: τον διορισμό ως προέδρου στην Επιτροπή για την Κοστολόγηση των Φαρμάκων του καθηγητή Νικόλαου Χούλη, μέλους του ΔΣ γνωστής φαρμακευτικής εταιρείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι το δημοσίευμα ισχύει, ωστόσο, χαρακτήρισε το διορισμό «θεμιτό»

25/10/2013 Stryker: Πρόστιμο $13,2 εκατ. για μίζες στην Ελλάδα 
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η SEC ανέφερε ότι η Stryker επιχείρησε να συγκαλύψει ποσά 2,2 εκατ. δολαρίων που έδωσε για δωροδοκίες στην Αργεντινή, την Ελλάδα, το Μεξικό, την Πολωνία και τη Ρουμανία, καταγράφοντάς τα ως νόμιμες δαπάνες για φιλανθρωπικές δωρεές, μετακινήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και προμήθειες. Οι πληρωμές γίνονταν από το 2003 έως τον Φεβρουάριο του 2008 για να διασφαλίζουν τη δυνατότητα της εταιρείας να πουλήσει τα προϊόντα της σε δημόσια νοσοκομεία.

15/10/2013 "Μοιράζουν" τα νοσοκομεία με "συντονιστές" τους Παπαμιμίκο και Ανδρουλάκη 
Πυρετώδεις είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι συσκέψεις στα επιτελεία των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς στελέχη πηγαινοέρχονται στα γραφεία με φακέλους, σημειώσεις, έγγραφα κ.λπ. Σύμφωνα με το Εθνος ψάχνουν τα πρόσωπα για τα νέα ΔΣ στα νοσοκομεία... Τον «συντονισμό» έχουν αναλάβει οι Παπαμιμίκος και Ανδρουλάκης

25/09/2013 ΟΟΣΑ: Τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας πληρώνουν οι Ελληνες  
Σύμφωνα με τον πίνακα των χωρών του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε σχέση με το εισόδημα των πολιτών, που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο Ελληνας δαπανά το 4,76% του εισοδήματός του για ιδιωτικές δαπάνες υγείας (ανεξάρτητα από τα ποσά που πληρώνει μέσω φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών για την Υγεία), ποσοστό που μεταφράζεται κατά μέσο όρο σε 1.051 δολάρια. Στη δεύτερη θέση του πίνακα, ο οποίος βασίζεται σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρίσκεται η Πορτογαλία, όπου ο κάθε πολίτης κατά μέσο όρο δαπανά από την τσέπη του το 3,13% του εισοδήματός του για την Υγεία (631 δολάρια), και ακολουθεί το Μεξικό με 2,96% (288 ευρώ). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ολλανδία (0,66%), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,86%) και η Γαλλία (0,93%)

20/09/2013 Χοντρά λεφτά ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες
Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ το έτος στοιχίζει στον ΕΟΠΥΥ η έλλειψη τροφοδοτήριων υλικών για τις εργαστηριακές εξετάσεις στα πρώην πολυ-ιατρεία του ΙΚΑ, για τα οποία εκατομμύρια ασφαλισμένοι που κατευθύνονται στις ιδιωτικές μονάδες Υγείας επιβαρύνονται πλέον με το 25% των συγκεκριμένων εξετάσεων

09/09/2013 ΕΟΠΥΥ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ “ΠΑΡΤΙ” ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ 
Την στιγμή που το Υπ. Υγειάς δίνει των υπέρ πάντων αγώνα για να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων, απίστευτες αποκλείσεις παρατηρούνται μεταξύ των τιμών των φαρμάκων αυτών στην Ελλάδα και την Σουηδία

Ομεπραζόλη 565 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Σιμβαστατίνη είναι 880 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Ατορβαστατίνη είναι 823 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Φιναστερίδη είναι 385 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Ρισπεριδόνη είναι 194 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
Σιταλοπράμη είναι 483 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.


06/09/2013 Σκανδαλώδης διαχείριση ή αδιαφορία; 
Το 2008, ο τότε υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, υπέγραψε 5ετή λεόντειο σύμβαση για τον μοριακό έλεγχο του αίματος (45€/φιάλη, όταν η Πολωνία την ίδια περίοδο υπέγραψε σύμβαση με την ίδια εταιρεία για 9€/φιάλη). Το 55% της αγοράς (5 από τα 9 κέντρα ελέγχου) το πήρε η Safebloodbioanalytica και το 45% η Roche Diagnostics. Οι τιμές ήταν εξωφρενικές, επειδή εκτός των άλλων είχε ενσωματωθεί στον διαγωνισμό και υψηλό κόστος της μεταφοράς των δειγμάτων από τα σημεία λήψης στα 9 σημεία ελέγχου

02/09/2013 Το δίκιο του Αδωνη και η παραπληροφόρηση του ΙΣΑ
Αντί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι υπέρ των γενόσημων φαρμάκων υψηλής ποιότητας που δεν παράγονται από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και δεν συνεισφέρουν στα τεράστια κέρδη τους, προτιμάει να σπέρνει παραπληροφόρηση μόνο και μόνο για είναι εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.
28/08/2013 Με παραμύθια ο Αδωνις ...ακριβαίνει τα φάρμακα
«75% ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΦΑΡΜΑΚΑ», 15% ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!

26/08/2013 Εγω εκπροσωπώ τον Ιδιωτικό Τομέα (Α. Γεωργιάδης)

21/08/2013 Άδωνις προς Σαντορίνη: Ή βρίσκετε € 6 εκ. ή συμφωνείτε με το ΣΔΙΤ ή κλείνω το νοσοκομείο
Το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης και ως εκ τούτου προτείνει δύο λύσεις. Λύση πρώτη, ο Δήμος Σαντορίνης μόνος ή σε συνεργασία με άλλους φορείς να αναλάβει άμεσα την ευθύνη λειτουργίας του Νοσοκομείου με οποιοδήποτε σχήμα προτείνει. Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αποτελεί η δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σε αυτό το ύψος υπολογίζεται το κόστος μερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου για ένα χρόνο.

06/07/2013 «Ρεσιτάλ» ερασιτεχνισμών και προχειρότητας στον ΕΟΠΥΥ
Ανύπαρκτος είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να έχουν «ξεφύγει» ακόμη και για υπηρεσίες που μέχρι πρόσφατα παρουσίαζαν ασήμαντα κόστη. Eνδεικτική είναι η περίπτωση των φυσικοθεραπειών: το 2010 η σχετική δαπάνη όλων των ασφαλιστικών ταμείων άγγιζε τα 50 εκατ. ευρώ.
Tο 2012, η δαπάνη του EOΠYY για φυσικοθεραπείες ανήλθε σε 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση 80%!
Kαι ενώ ο EOΠYY διαθέτει το προνόμιο του μεγαλύτερου αγοραστή υπηρεσιών Yγείας στη χώρα, δεν διαπραγματεύεται καμία τιμή με τους παρόχους και δεν αξιολογεί τις υπηρεσίες τους. Eτσι πληρώνει ακριβά ακόμη και μονάδες υγείας που προσφέρουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.

05/07/2013  Ανάκληση έγκρισης χορήγησης της δοκιμασίας Oncotype Dx.
O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» καταγγέλλει την ανάκληση έγκρισης χορήγησης της δοκιμασίας Oncotype Dx, η οποία αποφασίστηκε στις 10/5/2013 από τον πρώην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κύριο Ανδρέα Λυκουρέντζο. Στις 14/6/2012 υπήρξε θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας μέσω της Ογκολογικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ και με Υπουργική Απόφαση, η οποία ακολουθήθηκε από Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ στις 07/2/2013.

04/06/2013 Καρτέλ στις προμήθειες ιατρικών υλικών καταγγέλλει το ΑΧΕΠΑ
Καρτέλ που λυμαίνονται τις προμήθειες ιατρικών υλικών καταγγέλλει, με αναφορά που υπέβαλε στην εισαγγελία Πρωτοδικών, η διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ. Στο επίκεντρο της αναφοράς βρίσκονται εταιρείες που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς προμήθειας φίλτρων αιμοκάθαρσης και προορίζονται για τη θεραπεία νεφροπαθών.

07/05/2013 ΕΟΦ: Το νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου φαρμάκων 
Σύμφωνα με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα είναι παρών σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.
Πλέον οι φαρμακευτικές εταιρίες καταχωρούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν από την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία όπου την επικολλούν.
Οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρίες κατόπιν παραγγελίας.

18/04/2013 Συνέντευξη Τσάμη (πρόεδρος Ιατρ Συλλόγου Θεσ/νίκης)

03/04/2013 Προμήθειες υγείας: Το ατελείωτο πάρτυ!
Η αντίσταση των όποιων εμπλεκομένων στη διαμόρφωση της πολιτικής τιμών των προμηθειών υγείας, μέσω του Παρατηρητηρίου, σε προτάσεις που θα οδηγούσαν στη γρήγορη εκλογίκευση των τιμών του, θέτει εύλογα πολλά ερωτήματα.
Παραθέτουμε την εμπειρία ή ορθότερα τον Γολγοθά ομάδας μελετητών με σκοπό, εκτός των άλλων, συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή τρόπου λειτουργίας του Παρατηρητηρίου της ΕΠΥ και τη γρήγορη προσαρμογή των τιμών του στις χαμηλές τιμές της αγοράς.

30/03/2013 6η Νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη των νοσοκομείων
Σε τροπολογία που υπογράφουν οι κ. Χατζηδάκης, Καλαφάτης και Ρουπακιώτης και κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, προβλέπεται ότι αποφάσεις των αναθετουσών αρχών (νοσοκομείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.) για απευθείας αναθέσεις που εκδόθηκαν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4013/2011 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου (του νόμου δηλαδή που θα ψηφισθεί), χωρίς να έχουν υποβληθεί ή πριν υποβληθούν στην ΕΑΑΔΗΣΥ, θεωρούνται νομίμως εκδοθείσες και παράγουν όλα τα έννομα αποτελέσματά τους. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να γνωμοδοτήσει η ΕΑΑΔΗΣΥ, η οποία επανειλημμένως είχε επισημάνει την πρακτική πολλών φορέων, κυρίως στον κλάδο της υγείας, οι οποίοι επικαλούνταν «κατεπείγουσες ανάγκες» για να προσφεύγουν στη λεγόμενη εξαιρετική διαδικασία της διαπραγμάτευσης (σ.σ. απευθείας αναθέσεις).

24/03/2013 Bypass στο Μνημόνιο μέσω... διαγωνισμών
Πάρτι συνεχίζουν να κάνουν τα πιράνχας στα νοσοκομεία, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι οι σπατάλες έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό στο ΕΣΥ. Η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγας. Οι προμήθειες στα νοσοκομεία εξακολουθούν να αποτελούν αιτία για τη μαύρη τρύπα στο ΕΣΥ, καθώς υλικά και υπηρεσίες συνεχίζουν να αγοράζονται σε υψηλότατες τιμές. Βασικός λόγος οι διαγωνισμοί που δεν πραγματοποιούνται όπως θα έπρεπε, με συνέπεια οι τιμές να μη μειώνονται. Υποτίθεται ότι οι ανοιχτοί διαγωνισμοί στα νοσοκομεία θα εξασφάλιζαν καλύτερες τιμές για την αγορά των προϊόντων εξαιτίας του ανταγωνισμού. Αυτό όμως φαίνεται ότι είναι «άλλου παπά Ευαγγέλιο» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μόλις πρόσφατα το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε την τρόικα ότι οι περισσότεροι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη, στην πράξη όμως τα πράγματα διαφέρουν κατά πολύ

01/03/2013 Συνάντηση Τσίπρα με φαρμακοβιομήχανους
Γενικόλογες θέσεις, καμία αναφορά στο σκάνδαλο

24/02/2013  Η Υγεία συνέβαλε κατά 20% στην κρίση
Μια κολοσσιαία «φούσκα» στον κλάδο της υγείας, που συνέβαλε, στα χρόνια πριν από την προσφυγή στο Μνημόνιο, τόσο στην επίπλαστη διόγκωση του εθνικού εισοδήματος όσο και στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που παρέσυρε τη χώρα στον γκρεμό, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ). Με βάση προκαταρκτικά δεδομένα, που δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τα 38,1 δισ. ευρώ αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 2005-09, τα 7,2 δισ. ευρώ (19%) προήλθαν από αύξηση των συνολικών δαπανών υγείας, εκ των οποίων τα 6,8 δισ. από αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας (18%). Με άλλα λόγια, σχεδόν το 1/5 του αναπτυξιακού «θαύματος» εκείνης της περιόδου προήλθε από την εκτίναξη της κρατικής σπατάλης στην υγεία. Η εκτίναξη αυτή οφείλεται, ακόμα περισσότερο από τη φαρμακευτική, στη δημόσια νοσοκομειακή δαπάνη, που εκτοξεύθηκε κατά την επίμαχη τετραετία κατά 79% (από 3,9 σε 7 δισ).

11/02/2013 Διοικητές νοσοκομείων και χωρίς πτυχίο
Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, αναστέλλεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013 η ισχύς των κείμενων διατάξεων που προβλέπουν ότι οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή αντίστοιχου αναγνωρισμένου τίτλου του εξωτερικού.

Επίσης αναστέλλονται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι η θητεία των διοικητών και αναπληρωτών θα είναι τριετής και ότι θα υπογράφουν σύμβαση αποδοτικότητας, καθώς και πως πρέπει να συσταθεί ειδική Επιτροπή υπό την υπουργό, με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και καθηγητών, για την αξιολόγηση των υποψηφίων.

10/02/2013 Το αίσχος με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
«Η χώρα διαθέτει μόνο 540 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία και έχει πάλι, μετά από χρόνια, 154 κλειστές και αναξιοποίητες κλίνες, που έχουν κοστίσει ακριβά στον Ελληνα φορολογούμενο», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντής ΜΕΘ στο «Π. Ν. Αττικόν» και πρόεδρος της ΕΕΕΘ Απόστολος Αρμαγανίδης.
«Ηδη λήγουν οι συμβάσεις άλλων 120 τουλάχιστον νοσηλευτών και 50 γιατρών, οι οποίες, εάν δεν ανανεωθούν, θα οδηγήσουν στο κλείσιμο και άλλων περίπου 50 κλινών τους επόμενους μήνες. Δεν πετάμε στα σύννεφα για τις οικονομικές δυνατότητες του υπουργείου Υγείας και δεν ζητάμε στη φάση αυτή τον διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ της χώρας, που είναι απαραίτητος για να πιάσουμε ως χώρα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους (σ.σ.: 11,5 στην Ευρώπη έναντι 6 στην Ελλάδα).

09/02/2013  Επικίνδυνα Κινέζικα υλικά στα νοσοκομεία
Παναγιώτης Παντέλης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)
«Από τα υλικά που έρχονται στα Νοσοκομεία μόνο ένα στα πέντε είναι της προκοπής. Οι φλεβοκαθετήρες σπάνε, οι βαλβίδες ασφαλείας που φέρουν δεν είναι στεγανές και στάζουν πάνω στους ασθενείς, οι οροί λερώνουν τα σεντόνια και τα ρούχα των αρρώστων»

10/01/2013  Ελληνογερμανικό κόλπο με φάρμακα
Μία πασίγνωστη φαρμακοβιομηχανία και μία φαρμακευτική εταιρεία της Γερμανίας ερευνώνται από τις γερμανικές και ελληνικές αρχές, καθώς συμμετείχαν στο «κόλπο γκρόσο» που στήθηκε σε συνεργασία με Ελληνες φαρμακοποιούς και ιατρούς τα τελευταία χρόνια, με σκοπό από τη μία την εξαγωγή πανάκριβων φαρμάκων από τη χώρα μας στο εξωτερικό και από την άλλη την προώθηση δικών τους φαρμάκων μέσω κατευθυνόμενης συνταγογράφησης στην ελληνική αγορά.

08/01/2013  Aυτοσχεδιαζουν με την υγεία μας
Την πρωτιά στον (αυτο)σχεδιασμό παίρνει το άνοιγμα ούτε μιας ούτε δύο αλλά πέντε νέων κλινικών σε ένα νοσοκομείο στο οποίο πριν από ενάμιση μήνα ο υπουργός Υγείας έβαλε λουκέτο. Τον Οκτώβριο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υπέγραψε το κλείσιμο του 7ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ και χθες δημοσίευσε σε ΦΕΚ τη δημιουργία παθολογικής και καρδιολογικής κλινικής, Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κλινικής, καθώς και δύο χειρουργικών κλινικών στο εν λόγω θεραπευτήριο
Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου καταργείται η μοναδική στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου νευροχειρουργική κλινική, με περισσότερα από 250 χειρουργεία και 300 εισαγωγές τον χρόνο. Η ύπαρξη της κλινικής αυτής είχε μηδενίσει τις αεροδιακομιδές που ήταν 500 τον χρόνο.
Σημειώνεται ότι κάθε αεροδιακομιδή κοστίζει 60.000 ευρώ στο κράτος, όσο οι μισθοί δύο γιατρών του ΕΣΥ για ένα χρόνο! Στη Ρόδο, επίσης, έκλεισε και η ουρολογική κλινική, με περισσότερες από 2.200 εισαγωγές και 700 χειρουργεία τον χρόνο, καθώς και η μοναδική στον νομό νεφρολογική κλινική με περισσότερες από 1.000 εισαγωγές τον χρόνο και με χορήγηση πλήρους ειδικότητας.

12/12/2012 Τα έσοδα της βιομηχανίας φαρμάκων στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.
  • Φαρμακευτικές Δαπάνες των χωρών του ΟΟΣΑ
  • Μεταβολή στις Φαρμακευτικές Δαπάνες (2000-2009)
  • Perceived Health Status 
  • Κατανάλωση Αντιβιοτικών τα έτη 2000 και 2009
06/12/2012  Στοιχεία-σοκ: Πενταπλάσιες (σε σχέση με το εξωτερικό) οι τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα!
Μεταξύ άλλων, από τα στοιχεία που διαβίβασε ο κ. Σούρλας στον κ. Φλωρίδη προκύπτουν μεταξύ άλλων ότι:
Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται στους ασθενείς αντί 3.300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία στα 1.087 ευρώ.
Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ διατίθεται στην Ελλάδα αντί 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό στα 1.000 ευρώ.
Ακόμη και σε αυτά που παράγονται η διαφορά είναι πολλαπλάσια:
Ραδιοφάρμακο που παράγεται στην Ελλάδα διατίθεται στα εργαστήρια στην τιμή των 700-850 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη αντί 200-250 ευρώ.

16/10/2012 Αντιδράσεις από τους γιατρούς στις νέες ρυθμίσεις για τη συνταγογράφηση 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) Δημήτρης Βαρνάβας, σε σημερινή του δήλωση, αναφέρει ότι η Ομοσπονδία «είχε καταγγείλει δημοσίως το όργιο που συνέβαινε, τα τελευταία χρόνια, στην τιμολόγηση φαρμάκων, υπό την υψηλή καθοδήγηση και κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας» και σημειώνουν ότι «το όργιο συνεχίστηκε αδιάπτωτα» παρά τις επισημάνσεις που είχαν κάνει στον κ. Λυκουρέντζο μόλις εκείνος ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Ο κ. Βαρνάβας χαρακτηρίζει σκάνδαλο ότι η τιμή των γενοσήμων είναι το 80% των πρωτότυπων, αντί του 40%, ενώ «μερικά είναι και ακριβότερα από τα πρωτότυπα» και αναφέρει πως από έγγραφες επισημάνσεις στελέχους της αρμόδιας επιτροπής «προκύπτει ότι μόνο από την τιμολόγηση του περσινού Αυγούστου επήλθε ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς ύψους 500 εκατ. ευρώ».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ζητά να μιλήσει «ευθέως με ονόματα και στοιχεία» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ο οποίος χτες σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για «αδιαφάνεια και τις περίεργες διαδρομές στο ζήτημα της τιμολόγησης».

23/09/2012 Σημεία και τέρατα στην αγορά φαρμάκου (Ημερησία, από "Καλύβα ψηλά στο Βουνό")
Με τη σφραγίδα του νόμου συνεχίζεται το πάρτι στον χώρο του φαρμάκου, εκτοξεύοντας στα ύψη τη φαρμακευτική δαπάνη. Η πολιτική τιμών που εφαρμόζεται στη χώρα μας, όχι μόνο δεν επιτυγχάνει τον στόχο των 2,8 δισ. ευρώ για το 2012, αλλά αντίθετα πριμοδοτεί στην πράξη νεότερα πανάκριβα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται ανεξέλεγκτα, καθώς η αγορά βρίσκει νέους δρόμους κερδοσκοπίας. Πολλά πρωτότυπα και εκτός πατέντας παλαιά φάρμακα, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά, πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, έως προκλητικά χαμηλές, με άμεσο αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους από την ελληνική αγορά.

23/09/2012 Το «πάρτι» με τις προμήθειες συνεχίζεται! (Aγγελιοφόρος από "Καλύβα ψηλά στο Βουνό")
"...παρόλο που σε αρκετά είδη οι τιμές μειώθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια, καθώς βασίζονται στο Παρατηρητήριο Τιμών που έχει διαμορφώσει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του υπουργείου Υγείας. Οι τιμές αυτές όμως αποδεικνύονται σε πολλές περιπτώσεις πανάκριβες, γι’ αυτό και επιστήμονες από το χώρο της υγείας θεωρούν σκανδαλώδη την αδράνεια του υπουργείου Υγείας"

30/08/2012 Η γενόσημη ατορβαστίνη 13 φορές ακριβότερη στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία
Η ατορβαστατίνη είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φάρμακο για την Ελλάδα διότι το πρωτότυπο του φαρμάκου αυτού (το Lipitor) ήταν το πρώτο φάρμακο σε πωλήσεις στην Ελλάδα το 2011 τόσο σε αριθμό κουτιών, όσο και σε χρηματική αξία.  (1) (2)

25/08/2012  Η "απεξάρτηση" ενός έθνους εθισμένου στα φάρμακα
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που υπάρχουν για τη χώρα μας από τον ΟΟΣΑ καταδεικνύουν τη αναντιστοιχία της φαρμακευτικής δαπάνης, σε σύγκριση, όχι μόνο με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με άλλα μεγάλα κράτη.

Στο γράφημα 1 απεικονίζεται η δημόσια και ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όπως προκύπτει, το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κυμάνθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ, με μέσο όρο στην Ευ-ρωπαϊκήΈνωση να φτάνει μόλις το 1%, δηλαδή ήταν σχεδόν διπλάσια και άγγιξε τα 5,28 δισ. ευρώ.

Στο γράφημα 2, αντιστοίχως, απεικονίζεται η φαρμακευτική δαπάνη ως ετήσια αύξηση, από το 2000 μέχρι το 2009. Η Ελλάδα αναδείχτηκε και εδώ πρωταθλήτρια στην αύξηση των δαπανών για το φάρμακο, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 11,1%.

Γράφημα 3, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας είχε ανησυχητικά αυξητική τάση από το 2000 μέχρι και το 2009. Πιο συγκεκριμένα, το 2000 ανήλθε σε 2,59 δισ. ευρώ, για να φτάσει το 2009 τα 8,46 δισ.

04/06/2012  Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ υπό κατάρρευση. Μια εναλλακτική πρόταση (Μέρος Α)
Από το εισαγωγικό σημείωμα:
"Στις επόμενες γραμμές θα προσπαθήσω να εκθέσω την κατάσταση σε επιμέρους σημαντικές πτυχές της, να εξηγήσω σε αδρές γραμμές κάποιες παθογένειες και να προτείνω κάποιες λύσεις με τη λογική αφ’ενός της επείγουσας αντιμετώπισης επειγόντων προβλημάτων και αφ’ετέρου μιας συνολικά διαφορετικής φιλοσοφίας που εδράζεται (ελπίζω) στις εξής αρχές: έμφαση στην πρόληψη, πρόνοια για τον αδύνατο, στοιχειώδης δικαιοσύνη, μέριμνα για οικονομική βιωσιμότητα, κοινή λογική."

02/06/2012 Φάρμακα των 50 ευρώ, στην Ελλάδα πωλούνται 1500
Ο διοικητής του νοσοκομείου μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ
"φάρμακα και σκευάσματα για καρκινοπαθείς που στην Αμερική και την Ιταλία έχουν κόστος 50 ευρώ, στην Ελλάδα, βάσει ΦΕΚ πωλούνται στον ΕΟΠΥΥ 1500 ευρώ."


26/02/2012 Το μεγάλο ελληνικό «πάρτι» με τη φαρμακευτική δαπάνη (Καθημερινή)
Διπλάσια, με 5,28 δισ. ευρώ το 2009, από το πληθυσμιακά ισοδύναμο Βέλγιο
Ηταν και εν πολλοίς εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο «πάρτι». Στήθηκε γύρω από τη φαρμακευτική δαπάνη, διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια και απέφερε τεράστια κέρδη, ύψους πολλών δισ. ευρώ, σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας. Από τις φαρμακοβιομηχανίες που την «παρήγαν» έως τους ιατρούς που τη συνταγογραφούσαν. Κάπως έτσι, η μικρή (αλλά πλέον πτωχευμένη) Ελλάδα έφτασε να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατανάλωση φαρμάκων, με δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που έφτασε το 2009 να είναι διπλάσια σε σχέση με το ισοδύναμο πληθυσμιακά Βέλγιο (5,28 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως). Τώρα, κυρίως λόγω Μνημονίου, που επιβάλλει περικοπή άνω του 1 δισ. και σε αυτό το μέτωπο, ετοιμάζεται το ξεκαθάρισμα. Και φαίνεται ότι έρχεται η ώρα για να μπουν στη φαρμακευτική καθημερινότητα τα γενόσημα. Δηλαδή, τα φθηνά φάρμακα, τα οποία στη χώρα μας κατέχουν σήμερα μόλις το 18% του συνόλου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η χρήση τους στο 50%. Η αντίδραση, ωστόσο, που προκαλείται είναι τεράστια.
15/02/2012  O Λοβέρδος, η γκάφα και ο λογαριασμός
Το υπουργείο Υγείας μετά από επίμονες πιέσεις της Τρόικα αποφάσισε το περασμένο Φθινόπωρο να εισαγάγει και στην Ελλάδα τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ).
Προσδιορισμένες, δηλαδή, τιμές, περίπου, για το σύνολο των ιατρικών πράξεων. Με τις νέες τιμές προσδιορίζονται οι αμοιβές για κάθε επέμβαση, για τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ενώ ορίζεται και ανώτατος χρόνος νοσηλείας.
Αν δηλαδή κάποιος ασθενής ήθελε για επέμβαση, να παρατείνει την νοσηλεία του ή να έχει έξτρα καλύψεις, π.χ αποκλειστική νοσοκόμα θα έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του ή να πληρώσει τη διαφορά η ασφαλιστική.
Κατόπιν δε διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμφωνήθηκε στο νέο σύστημα να μπουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία με τις τιμές 20% υψηλότερες από αυτές που ισχύουν για τα δημόσια.
Το σύστημα ξεκίνησε να δουλεύει πιλοτικά για τα δημόσια νοσοκομεία τον περασμένο Νοέμβριο και για τα ιδιωτικά από τις αρχές του έτους.
Κάπου εκεί χάθηκε η μπάλα και ο λογαριασμός.
Και αυτό γιατί οι ιατροί άνοιξαν, παζαρεύοντας με το υπουργείο, «κερκόπορτες».
Πέτυχαν να εξαιρεθούν οι επιπλοκές στις επεμβάσεις από τη τιμολόγηση με τα ΚΕΝ καθώς και οι πρόσθετες ημέρες νοσηλείας.
Και στήθηκε κανονική βιοτεχνία κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία και δευτερευόντως σε κάποια ιδιωτικά. Νοσοκομεία που είχαν να δουν πληρότητα χρόνια ξεχείλισαν λόγω των δεκάδων «περιπλοκών» σε εγχειρήσεις.
Αποτέλεσμα το Νοέμβριο πρώτο μήνα που εφαρμόστηκε το σύστημα πιλοτικά στα δημόσια νοσοκομεία ο λογαριασμός για τα ταμεία να είναι 70% υψηλότερος από τον στόχο.

06/02/2012  Πρόστιμο στην Smith & Nephew για δωροδοκίες Ελλήνων γιατρών
Πρόστιμο 22 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων Smith & Nephew επέβαλε η Securities and Exchange Commission και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για δωροδοκίες Ελλήνων γιατρών που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η εταιρεία για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών κέρδιζε προμήθειες μέσω ενός εμπορικού αντιπροσώπου, ο οποίος είχε δημιουργήσει ένα fund για την καταβολή πληρωμών σε γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία


19/01/2012  Πόρισμα καταπέλτης του ΣΔΟΕ: Έτσι υπερκοστολογούν τα φάρμακα
14 εκατομμύρια ευρώ και αφορολόγητα σε 6 χρόνια
Η κομπίνα που φέρεται να είχε στηθεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία που έχει έδρα στο κέντρο της Αθήνας και ως ιδιοκτήτες είναι ένα ζευγάρι επιχειρηματιών, όπως τουλάχιστον αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, απέφερε από την υπερ-κοστολόγηση τα 6 τελευταία χρόνια (και με βάσει όσα τιμολόγια κατάφεραν να συλλέξουν) πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ τα οποία βέβαια επιβαρύνθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μέγεθος βέβαια είναι ενδεικτικό αφού μιλάμε μόνο για δύο νοσοκομεία, μόνο για μια εταιρία και μόνο για καρδιολογικά είδη και βέβαια το ποσό μετατρέπεται προφανώς σε δις ευρώ αν αθροιστούν προμηθευτές, φαρμακευτικά είδη, νοσοκομεία, ασθενείς και βέβαια οι γιατροί.


06/01/2012 Ωνάσεια ελλείματα, άλλη μια περίπτωση του "καλοπίστως τα παίρναμε"...
Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ωνασείου Ιωάννης Λεκάκης, το Κέντρο παρουσιάζει έλλειµµα, περίπου 34 εκατοµµυρίων το χρόνο για τα έτη 2008, 2009 και 2010 ενώ για το 2011 εκτιµάται ότι θα «κλείσει» στα 30 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, ένας από τους παράγοντες που διαµορφώνουν αυτό το έλλειµµα είναι το µισθολογικό κόστος.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι για τους γιατρούς, ενώ το 2000 ήταν στα 8,3 εκατοµµύρια το χρόνο, έφτασε στα 12 εκατοµµύρια το 2010. Το µισθολογικό κόστος του µη ιατρικού προσωπικού, το οποίο το 2000 ήταν στα 14,9 εκατοµµύρια, έφτασε στα 34 εκατοµµύρια το 2010. Ο κ. Λεκάκης, τόνισε πάντως ότι αυτή η τάση ανόδου, έχει σταµατήσει και, ήδη, από τον Ιούλιο έχει υπάρξει µια µείωση της τάξης του 10% για τους γιατρούς και µεγαλύτερη µείωση για το λοιπό προσωπικό.

23/12/2011 Ανοιχτή (...) επιστολή του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά
"Συνάδελφοι , αυτές τις δύσκολες ώρες έχοντας στα χέρια μας ακόμα το φάρμακο, είμαστε σε θέση να επιβάλλουμε και να επιλύσουμε το σύνολο των προβλημάτων, αρκεί να αποφασίσουμε να το στερήσουμε από τον Έλληνα ασφαλισμένο. Οι τύψεις και οι αναστολές δεν μας ταιριάζουν."

11/12/2011 Βάζουν λουκέτο 40 ιδρύματα πρόνοιας (Ελευθεροτυπία)
Η απειλή για οριστικό κλείσιμο πολλών απ' αυτά, ως αποτέλεσμα του «τσεκουριού» που έπεσε στον τομέα πρόνοιας, θα έχει ως τραγική κατάληξη να αφεθούν στη μοίρα τους 15 χιλιάδες άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες τα οποία σήμερα απασχολούνται και εκπαιδεύονται στα κέντρα ημέρας ή διαμένουν στα οικοτροφεία.

11/12/2011 Σχέδιο-σοκ για το ΕΣΥ Παραδίδονται σε ιδιώτες νοσοκομεία και κλινικές (Ελευθεροτυπία)
Μεταξύ άλλων, η επιτροπή θα θέσει προς έγκριση στην τρόικα και την κυβέρνηση ακόμη και την πώληση δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθώς και την παραχώρηση ολόκληρων κλινικών σε ιδιώτες! Εκτός αυτού, θα θέσει υπ' όψιν των τροϊκανών και την αναθεώρηση του θεσμού του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ενώ θα προτείνει ακόμη και την εφαρμογή ειδικού «ποινολογίου» για όσους γιατρούς και νοσηλευτές δεν είναι αποδοτικοί και οι οποίοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν πρόστιμα!

27/11/2011 Η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα, τιμή δεν έχει; (Μανδραβέλης)
Το μεγαλύτερο πάρτι που μας οδήγησε στη χρεοκοπία ήταν αυτό που έγινε στον χώρο της Υγείας. Αυτό είναι λογικό διότι η Υγεία αποτελεί προνομιακό χώρο άσκησης λαϊκισμού και οι υψηλότερες δαπάνες -άσχετα αν τις καρπώνονται λίγοι και έχουν πενιχρά αποτελέσματα- αποτελούν τεκμήριο άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κλαυθμούς και οδυρμούς που υπήρχαν πριν από το 2004 για τη διαβόητη «λίστα» από την οποία έδιναν φάρμακα τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπήρξε μέγας κλαυθμός και από τον τύπο και από συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέρ των ακριβών φαρμάκων. Ετσι η νέα τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στην κατάργησή της. Αυτός ήταν ένας βασικός παράγων που συνετέλεσε στον διπλασιασμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από 2,43 δισ. το 2004 σε 5,09 δισ. το 2009.

Υποσημείωση της ιστορίας που ποτέ δεν διευκρινίστηκε επαρκώς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (7/10/2006): «Σοβαρό θέμα για τον τέως υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη ανακύπτει από την αποκάλυψη ότι τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες πλήρωσαν μέρος των εξόδων προεκλογικής του εκδήλωσης. Η εκδήλωση έγινε στις 17 Φεβρουαρίου του 2004 και λίγες μέρες μετά ο κ. Κακλαμάνης έγινε υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση της «Ε» για την ουσία του θέματος και περιορίστηκε να πει ότι είναι «αστειότητες, που εντάσσονται στο προεκλογικό παιχνίδι»».


04/11/2011 Ερμιππος: Λίγα πράγματα για το μέλλον
Η μηνυτήρια αναφορά που ακολουθεί κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και, δεδομένου ότι η εξέταση προσέκρουσε σε ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών και πρωθυπουργών, διαβιβάσθηκε "αμελλητί" στην βουλή των ελλήνων. Έκτοτε, η τύχη της αγνοείται. Ο κ. Πετσάλνικος είχε προφανώς σημαντικότερα πράγματα να κάνει. Όπως για παράδειγμα να προσλαμβάνει στην βουλή τους συγγενείς των συναδέλφων του.
Τις μέρες του μεγάλου ξυλοδαρμού του από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις εποπτείας της χώρας, ο εν αναμονή συνταξιοδότησης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των οικονομικών Ε. Βενιζέλος δήλωσε μελαγχολικά: "Το μεγαλύτερο πολιτικό μας λάθος ήταν ότι αφήσαμε να διαγραφεί από την μνήμη του ελληνικού λαού τι είχε συμβεί τα τελευταία 6 χρόνια. Αποτελεί δράμα για την κοινωνία η ρηχή πολιτική μνήμη."
Τα αδικήματα που περιγράφονται στο έγγραφο που ακολουθεί παραγράφηκαν οριστικά πριν από λίγες εβδομάδες. Για λόγους προστασίας της ομαλότητας του πολιτικού μας βίου ασφαλώς.

18/09/2011
Ο κ. Λοβέρδος, το ναϊδριο του νοσοκομείου Γρεβενών, η καρατόμηση του διοικητή με τα καλά αποτελέσματα και ο καθηγητής σχολείου με τις κομματικές περγαμηνές
Αρχομανείς, οχλολοίδοροι, ανεπαρκείς κοινωνικά, κυνικοί, αμοραλιστές: Υγείας κάλαμος
Ο παλαιοκομματισμός κέρδισε την αξιοκρατία στο νοσοκομείο Γρεβενών…

12/09/2011
Η "μείωση" τιμών στα φίλτρα αιμοκάθαρσης, οι τσιγγούνηδες Γερμανοί, οι χουβαρντάδες Ελληνες και ο "φταίνε οι Δ.Υ" υπουργός Υγείας με το παρατήριο (?) τιμών
Ερμιππος: "Γιωργάκη...Αν τα καταφέρουμε σφύρα.Εδω γύρω θα είμαι"

31/08/2011
Το ΥπΟικ και η Υγεία
"Λουκέτο" σε 210 κοινοτικές μονάδες Ψυχικής Υγείας
Αναστολή λειτουργίας της κατασκήνωσης για ΑΜΕΑ

14/08/2011
Το ΕΣΥ του παραλόγου
Ενα άναρχα δομημένο σύστημα υγείας που κυριαρχείται από έλλειψη οργάνωσης, κακή εξυπηρέτηση, λανθασμένη κατανομή δυνάμεων και παντελή απουσία αποδοτικότητας είναι το ΕΣΥ, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από επίσημη έρευνα του υπουργείου Υγείας.

12/07/2011
Απόπειρα εμπρησμού στις διοικητικές υπηρεσίες τού Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης

07/07/2011
Το αίσχος με τα φάρμακα
Η (μακροσκελής) απάντηση Λοβέρδου

Η επιστολή Μάνου και το παράδειγμα της Σουηδίας

05/07/2011
Με λάθος στοιχεία έγινε η αναδιάταξη του ΕΣΥ
Μαύρα μεσάνυχτα για την πραγματική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας φαίνεται ότι έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας
http://www.makthes.gr/news/reportage/76640/

22/06/2011
Υγεία: Τί προτείνει η έκθεση της «επιτροπής σοφών» για Ταμεία, φάρμακα, νοσοκομεία
http://www.xrimanews.gr/oikonomia/5794-18-04-2011-22-36-26

07/06/2011, Περιοδικό ΑΜΕΑ Ελλάδας
ΙΚΑ: ενέκρινε τα μειωμένα κατά 50% ποσά χρηματοδότησης των αναπηρικών ειδών
http://www.disabled.gr/lib/?p=39156

06/06/2011, Ελευθεροτυπία
Σάλος με τα ιδιωτικά ιατρεία στο ΕΣΥ


22/05/2011, Καθημερινή
Διευθυντής με "πλαστό" χαρτι από την Οξφόρδη, επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου (2008) παραμένει ακόμα στην θέση του
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_22/05/2011_443081

19/05/2011, Ελευθεροτυπία
Η. Μόσιαλος: 400% πάνω οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=276834

15/05/2011, Opinion Post (Δ. Μάρδας Οικ ΑΠΘ)
Προμηθευτές Υγείας: Non stop party σπατάλης
http://www.opinionpost.gr/opinion/2011/04/2242

30/04/2011, Ελευθεροτυπία
Ακατάσχετη η αιμορραγία στα νοσοκομεία
Προβλήματα και με τις ανώτατες τιμές του «Παρατηρητηρίου», που σε αρκετά είδη είναι κατά πολύ υψηλότερες από εκείνες της αγοράς
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=271412

30/04/2011, Καθημερινή
Το κράτος αντιστέκεται σθεναρά στα έργα μηχανοργάνωσής του...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_30/04/2011_440494

30/04/2011, Εθνος
Το «τσεκάπ» σε δέκα περιφερειακά νοσοκομεία έδειξε απίστευτες απάτες με πλαστά στοιχεία και υπερτιμολογήσεις
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=62987085

24/04/2011, Καθημερινή
Οι αμερικανικές αρχές υπολογίζουν ότι η J&J είχε κέρδη, χάρη στις δωροδοκίες, περί τα 24,2 εκατ. δολ. από το 1998 ώς το 2006
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_23/04/2011_440027

21/04/2011, Ημερησία
Αποκαλύψεις για τεχνητά «κραχ» στα νοσοκομεία
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=110891191

16/04/2011, Εθνος
Η ζωή συνεχίζεται: Παράνομες διαδικασίες προμηθειών σε πέντε δημόσια νοσοκομεία κατήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=62086952

08/04/2011, Euro2day
ΗΠΑ: Πρόστιμο 70 εκατ. δολ. στη J&J: Συγκεκριμένα ο όμιλος Johnson & Johnson κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές αρχές ότι δωροδοκούσε γιατρούς σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία (μεταξύ αυτών και σε ελληνικά δημόσια νοσοκομεία) προκειμένου να προτιμώνται τα δικά της φαρμακευτικά προϊόντα έναντι των ανταγωνιστών.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/634895/ArticleNewsWorld.aspx

03/04/2011, Εθνος της Κυριακής
Από τους 27 πλαστογράφους συνταγών απομακρύνθηκαν οι πέντε
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=60226952

26/03/2011, Μακεδονία
"Πάρτι" με τις μίζες των προμηθειών στα νοσοκομεία
http://www.makthes.gr/news/reportage/71265/

11/03/2011, Ελευθεροτυπία
Λομβέρδος: Λογικές οι υπερτιμολογήσεις των Φαρμακευτικών
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=258661

14/01/2011, Ελευθεροτυπία
Περί γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα
Ι. Στ. Παπαδόπουλος, Αναπλ. καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=241168

08/12/2010, Zougla
Ομόλογα 5 δις για τους προμηθευτές
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=218010&cid=4

04/09/2010, Ημερησία
Λίστα με 1.300 γιατρούς που έπαιρναν μίζες έχει το ΣΔΟΕ
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=8605

03/08/2010
5η Νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη των νοσοκομείων
Νόμος 3867/2010, Κεφάλαιο Δ, άρθρα 27 & 28

14/07/2010 ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΕ 164 ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΤΟ 2002 - 2009, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ελευθεροτυπία)
Κοινό συμπέρασμα των Επιθεωρητών της Δημόσιας Υγείας είναι ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων επέτρεπαν στη Siemens να είναι ο μοναδικός μειοδότης των διαγωνισμών για την προμήθεια μηχανημάτων και νοσοκομειακών υλικών σε χαμηλές εν γένει τιμές. Ωστόσο, στη συνέχεια το κόστος για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά εκτοξευόταν καθώς δεν υπήρχαν οι δεσμευτικοί όροι που θα υποχρέωναν την εταιρεία να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των τιμών της.[...] Απουσιάζουν τα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», «Ωνάσειο» και «Ερρίκος Ντυνάν», για τα οποία, αν και λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις, δεν δόθηκαν στοιχεία.

18/06/2010, Σ. Κασιμάτης (Καθημερινή)
Χαμένη στη σκληρή πραγματικότητα του υπουργείου Υγείας (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου)
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_18/06/2010_404939

17/06/2010, Σ. Κασιμάτης (Καθημερινή)
Η προσφορά του Δ. Λ. Αβραμόπουλου στη Δημόσια Υγεία
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_17/06/2010_404795

10/06/2010, Express
Με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή, θα προβλέπεται η εξόφληση με ομόλογα των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους
http://www.express.gr/news/finance/314090oz_20100610314090.php3

26/05/2010, Σ. Κασιμάτης (Καθημερινή)
Η μαύρη τρύπα των ιατρικών υλικών
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_26/05/2010_402234

26/05/2010, Ερμιππος
Που πήγαν τα λεφτά. Η χρυσή τριετία του πρέσβεως
http://ermippos.blogspot.com/2010/05/blog-post_26.html

25/05/2010, Ερμιππος
Το έγκλημα θα το βρείτε στα δημόσια έγγραφα. Μην ψάχνετε αλλού
http://ermippos.blogspot.com/2010/05/blog-post_25.html

24/05/2010, Ερμιππος
Τα χρυσοπληρωμένα φίλτρα και τα απόκρυφα (ΦΕΚ) των πιράνχας της Σιών
http://ermippos.blogspot.com/2010/05/blog-post_24.html

19/05/2010, Ερμιππος
Πού πήγαν τα λεφτά. Μέρος 3ο
http://ermippos.blogspot.com/2010/05/3.html

18/05/2010, Ερμιππος
Που πήγαν τα λεφτά; Επεισόδιο 2ο
http://ermippos.blogspot.com/2010/05/2.html

17/05/2010, Ερμιππος
Για όποιον θέλει να ξέρει που πήγαν τα λεφτά
http://ermippos.blogspot.com/2010/05/blog-post_17.html

15/10/2010, Καθημερινή
Μηνυτήρια αναφορά κατά του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και των πρώην υπουργών κ. Δ. Αβραμόπουλου και κ. Γ. Παπαθανασίου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100049_15/05/2010_401114

19/03/2010
Ηλίας Μόσιαλος (βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ και καθηγητής στο London School of Economics): Η Ισπανία κατάφερε να αυξήσει ελάχιστα την φαρμακευτική της δαπάνη, το διάστημα 2000-2009, από 6,2 δισ. ευρώ σε 12 δισ. ευρώ, την ώρα που η Ελλάδα από 980 εκατ. ευρώ έφθασε την φαρμακευτική δαπάνη στο ίδιο διάστημα, σε 5,9 δισ. ευρώ
http://www.iatrikostypos.com/content/oikonomia/oyragos-i-ellada-kai-sti-farmakeytiki-ereyna-logo-grafeiokratias

22/01/2010, Βήμα
Εκθεση του βουλευτή κ. Ηλ. Μόσιαλου προς τον κ. Λοβέρδο εξηγεί πώς τετραπλασιάστηκε το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=310937

25/04/2009, Το Βήμα
4η Νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη των νοσοκομείων
Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που αφορά προμήθειες από το 2005 ως το 2007

18/12/2007, Δικαστήριο της ΕΕ
Απόφαση του Δικαστηρίου (όγδοο τμήμα) της 18ης Δεκεμβρίου 2007 — Επιτροπή κατά Ελλάδας  (Υπόθεση C‑481/06)
Η Ελληνική Δημοκρατία, διατηρώντας σε ισχύ το άρθρο 7, παράγραφος 2, του νόμου 2955/2001, «Προμήθειες Νοσοκομείων και λοιπών μονάδων υγείας των ΠεΣΥΠ και άλλες διατάξεις», καθώς και τις εκτελεστικές διατάξεις των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΔΥ6α/οικ.38611 και ΔΥ6α/οικ.38609, της 12ης Απριλίου 2005), παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει, αφενός, από το άρθρο 6, παράγραφος 3, της οδηγίας 93/36/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 1993, περί συντονισμού των διαδικασιών για τη σύναψη συμβάσεων δημοσίων προμηθειών, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2001/78/ΕΚ της Επιτροπής, της 13ης Σεπτεμβρίου 2001, και, αφετέρου, από τις γενικές αρχές της Συνθήκης, ειδικότερα δε από την αρχή της ίσης μεταχείρισης και την υποχρέωση διαφάνειας.
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=72038&doclang=EL&mode=&part=1

07/10/2006, Ελευθεροτυπία
Ν. Κακλαμάνης: 4 φαρμακευτικές τού πλήρωσαν την προεκλογική εκδήλωση στις 17/02/2004
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=07.10.2006,id=53856948

04/04/2005
3η Νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη των νοσοκομείων
Nόμος 3329/2005 Φεκ 81/Α/4.4.05 Ρύθμιση χρέων νοσοκομείων που δημιουργήθηκαν μέχρι και 31/12/04 (Αρθρο 43), παράταση ισχύος άρθρου 17 νόμου 3301/2004

23/12/2004
2η Νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη των νοσοκομείων
Νόμος 3301/2004, ΦΕΚ 263, Τεύχος Α, Αρθρο 17 "Ρύθμιση χρεών νοσοκομείων ΕΣΥ"

02/11/2001
1η Νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη των νοσοκομείων
Νόμος 2955/2001 (Προμήθειες Νοσοκομείων)