Jul 2, 2011

Εργα και ημέρες Π. Ψωμιάδη

Samuel Johnson
Patriotism is the last refuge of a scoundrel (Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων)

Εργα και ημέρες Π. Ψωμιάδη
Εκτός από την καταδίκη σε 2ο βαθμό, εκκρεμούν:
α) Μία ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος (μεταφορές μαθητών)
β) Τέσσερις Προκαταρκτικές, με συντριπτικά στοιχεία, πάλι σε βαθμό κακουργήματος (Κορώνεια, 45άρια, ανύπαρκτα έργα, ΚΕΚ Νομαρχίας)

16/10/2014 Καταδίκη Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη ρύπανση στην Κορώνεια 

Σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, για υπόθεση που συνδέεται με τη ρύπανση της αποξηραμένης -πλέον- λίμνης Κορώνειας.

11/10/2012  Δίκη για Ψωμιάδη και άλλους 28
Να παραπεμφθούν σε δίκη 29 άτομα, ανάμεσά τους ο εκτελών χρέη περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, καθώς και πολλά πρώην στελέχη του νομαρχιακού συμβουλίου και υπάλληλοι της νομαρχίας, για το σκάνδαλο της μελέτης-κατασκευής του κόμβου του Ωραιοκάστρου, ζητά με πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης ο εισαγγελέας.
Ζητά προφυλάκιση
Εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι ο εισαγγελέας στην πρότασή του ζήτησε από το δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσει και την προφυλάκιση των 29 ατόμων σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, ενώ η συνολική ζημιά του Δημοσίου από την υπερκοστολόγηση αρχικά της μελέτης και μετά του ίδιου του έργου, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, ανήλθε συνολικά σε 800.000 ευρώ.
Για την υπόθεση αυτή υπήρξε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ η έρευνα από την Εισαγγελία είχε ξεκινήσει από το 2006.

21/05/2012  Αναβλήθηκε η δίκη Ψωμιάδη για την Κορώνεια
Για τις 8.11.2012 αναβλήθηκε η δίκη του Π. Ψωμιάδη, που αφορούσε τη μείωση των προστίμων όσων ρυπαίνουν τη λίμνη Κορώνεια. Η αναβολή βολεύει τον εν αργία Περιφερειάρχη που έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για τον ίδιο λόγο και μια νέα καταδίκη του θα σήμαινε τον οριστικό του παροπλισμό.
Το κατηγορητήριο βασίστηκε στο Πόρισμα που κατέληξαν οι Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ήδη από τον Μάιο του 2010. Το πόρισμα προέκυψε μετά από έρευνα δυόμιση ετών και σε όγκο στοιχείων που έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος και άλλοι και αποδίδει ευθύνες με ποινικό και πειθαρχικό περιεχόμενο για τη διοίκηση Ψωμιάδη και για υπαλλήλους που χειρίστηκαν την υπόθεση.

17/05/2012 «Εν λευκώ» από Σαμαρά πήρε ο Ψωμιάδης
Υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ελλάδα της ΝΔ είναι από σήμερα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά από απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.

«Μετά, τη συζήτηση που είχα με τον κ. Σαμαρά, αναλαμβάνω εν λευκώ τη στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας της παράταξης στη Βόρεια Ελλάδα με αναφορά απευθείας στον Πρόεδρο» δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ στη Βουλή. «Όταν σε καλεί η πατρίδα, τα παιδιά σου και η ιστορία σου, όσο αδικημένος και παραγκωνισμένος να νιώθεις, δεν έχεις το δικαίωμα να πεις όχι σε μια ειλικρινή πρόσκληση πανστρατιάς…

09/04/2012 Πρόωρη «σταύρωση» για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη
Ενοχος κρίθηκε εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης για την υπόθεση της μείωσης προστίμων σε ιδιοκτήτη πρατηρίου βενζίνης που νόθευε τα καύσιμα. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό για νομική πλάνη

13/03/2012 Π. Ψωμιάδης: απαλλάσσεται με βούλευμα για τα σχολικά δρομολόγια
Την απαλλαγή του Παναγιώτη Ψωμιάδη από κάθε κατηγορία σχετικά με την υπόθεση των οικονομικών υπερβάσεων στις συμβάσεις για τα σχολικά δρομολόγια κατά τη νομαρχιακή του θητεία αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.
Το δικαστικό συμβούλιο, στην απόφασή του, επικαλείται το νόμο 3731/2008 που νομιμοποίησε αναδρομικά τις συμβάσεις μεταφοράς των μαθητών, στις οποίες δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η συγκεκριμένη υπόθεση άρχισε να ερευνάται ύστερα από μήνυση, που κατατέθηκε το 2006, με την οποία καταγγέλλονταν υπερβάσεις στις συμβάσεις της Νομαρχίας με τουριστικές επιχειρήσεις και το ΚΤΕΛ για τη μεταφορά μαθητών σε σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης κατά τα σχολικά έτη 2004/05 και 2005/06. Στο πόρισμα που ακολούθησε των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβάσεις για τα δύο σχολικά έτη προσέγγιζαν τα 4 εκατ. ευρώ.

11/03/2012 Ποινικές διώξεις για τους αδελφούς Ψωμιάδη
Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρος Τσόγκας, σε βάρος των αδερφών Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη. Οι διώξεις αφορούν στην υπόθεση με τα ονομαζόμενα "45άρια" έργα, τα οποία φέρεται η Νομαρχία Θεσσαλονίκης να ανέθετε απευθείας σε εργολάβους. Πιο συγκεκριμένα ο εισαγγελέας, άσκησε ποινική δίωξη κατά του πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδερφού του πρώην αντινομάρχη Θεσσαλονίκης, Διονύση Ψωμιάδη για απλή συνεργεία σε απιστία και ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

30/01/2012 Τα προνομιακά επιδόματα των… προνομιούχων
Κατά 11 εκ ευρώ αυξήθηκε το ετήσιο κόστος των προνομιακών επιδομάτων στην Θεσσαλονίκη το 2010 (την χρονιά που πραγματοποιήθηκαν οι νομαρχιακές εκλογές).Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η πρώην νομαρχία της Βοιωτίας οπού το 2010 το κόστος αυξάνεται κατά 4 εκ ευρώ. Συνολικά σε 4 πρώην νομαρχίες το ετήσιο κόστος των επιδομάτων αυξήθηκε το 2010 περίπου κατά 16 εκ ευρώ.

27/01/2012 Αναιρέθηκε ως αναιτιολόγητη η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Π. Ψωμιαδη
Ως «μη επαρκώς αιτιολογημένη» αναίρεσε ο Άρειος Πάγος την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, βάσει της οποίας τέθηκε σε αργία από τα καθήκοντά του.
Οι αρεοπαγίτες ακλούθησαν την πρόταση του αντιεισαγγελέα Αθανάσιου Κονταξή και έκριναν ότι η απόφαση του εφετείου δεν είναι πλήρως αιτιολογημένη όπως απαιτεί το σύνταγμα γι αυτό την παρέπεμψαν σε νέα δίκη, η οποία όμως θα γίνει από σύνθεση άλλων δικαστών.

24/01/2012  Όπισθεν του υπουργού για τον Ψωμιάδη
Ο υπουργός εξαναγκάστηκε να αλλάξει το επίμαχο άρθρο, καθώς είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές να διαμηνύουν ότι θα προχωρήσουν "σε ανοιχτές καταγγελίες για ανίερες συμφωνίες και απαράδεκτα ρουσφέτια".
Τελικώς μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Δικαιοσύνης προσήλθε αργά το απόγευμα στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία συζητιόταν το επίμαχο νομοσχέδιο, και προχώρησε στις αναγκαίες τροποποιήσεις.

23/01/2012 Ο λογιστής και συνεταίρος του Παν. Ψωμιάδη ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Δημοσίου
Στο σκάνδαλο to 2002 με τα πλαστά τιμολόγια εκατομμυρίων στη Θεσσαλονίκη που οδήγησε στη σύλληψη του λογιστή Ν. Κασιμάτη εμπλέκεται και δεύτερη εταιρεία του Παναγιώτη Ψωμιάδη της οποίας τα λογιστικά βιβλία καταστράφηκαν προκειμένου να μην ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ.

23/01/2012 Ο Μ. Παπαϊωάννου διαγράφει την ποινή του Π. Ψωμιάδη
Νόμιμος (παραγεγραμμένος νομοθετικά) άρα και ηθικός....
Την παραγραφή της ποινής φυλάκισης ενός έτους που έχει επιβληθεί στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, συνεπεία της οποίας έχει παυτεί προσωρινά από τα καθήκοντά του, επιφέρει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιστροφή του στο αξίωμα του περιφερειάρχη.
Παράλληλα το ίδιο νομοσχέδιο διαμορφώνει προϋποθέσεις παραγραφής και άλλων υποθέσεων στις οποίες είναι εγκαλούμενος, πριν μάλιστα αυτές να φτάσουν στο ακροατήριο!

22/01/2012 Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έστελνε στο κύκλωμα πελάτες
Αν και είχε τεθεί σε αργία από τις 5 Ιουνίου, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τηλεφωνεί από το γραφείο του στην Περιφέρεια σε έναν από τους αρχηγούς μιας από τις εγκληματικές οργανώσεις, τον Δημήτρη Λαμπάκη, στις 20 Ιουλίου, ώστε να... εξυπηρετήσει κάποια καλά παιδιά.

19/11/2011
“Ο αντιεισαγγελέας Αθανάσιος Κονταξής πρότεινε στους αρεοπαγίτες να αναιρεθεί η απόφαση με την οποία ο κ. Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή και με βάση τον Καλλικράτη τέθηκε σε αργία (γιατί) η απόφαση δεν βασίστηκε σε εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Αν η εισήγηση του αντιεισαγγελέα γίνει δεκτή από τους αρεοπαγίτες τότε η δίκη θα ξαναγίνει στο εφετείο και ο κ. Ψωμιάδης θα επανέλθει στα καθήκοντά του”
Προς επάνοδο στο αξίωμα του περιφερειάρχη ο Π. Ψωμιάδης

11/07/2011
Σύστημα ελέγχου ΕΣΠΑ στήνουν οι αφοί Ψωμιάδη

07/06/2011
Ο Επίτροπος Ψωμιάδης dans la merde (Ψυχογιός, "Βήμα")


06/06/2011
Αντάρτικο ξεκινά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης / Review της υπόθεσης


04/06/2011
Ψωμιάδης: Οι υπουργοί έχουν αδερφίστικο τρόπο! - Ηχητικό ντοκουμέντο


23/04/2011
Ενα κόμμα, μια παρέα, μια χρεοκοπία…
Του Χαριδημου Κ. Τσουκα

18/04/2011, Mακεδονία
Τι αποκρύπτει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης


17/04/2011, Eθνος
Γνωστό στέλεχος της ΝΔ στη δυτική Θεσσαλονίκη ήταν ο πρατηριούχος για τον οποίο καταδικάστηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=62268950

17/04/2011, Mακεδονία
Δηλώσεις Ψωμιάδη: Ο Γολγοθάς Ψωμιάδη βρήκε την κεντροδεξιά ενωμένη. Κι αυτό είναι ένα καλό σημάδι για το μέλλον
http://www.makthes.gr/news/politics/72236/

16/04/2011, Μακεδονία
Ακύρωση της απογραφής Ψωμιάδη ζητά ο Μ. Μπόλαρης
http://www.makthes.gr/news/politics/72191/

15/04/2011, Εθνος
Σύμβουλοι του Π. Ψωμιάδη προπηλάκισαν συνάδελφό τους επειδή άσκησε κριτική στον περιφερειάρχη
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420&subid=2&pubid=61980954

12/04/2011
Βιομηχανία πλαστών διπλωμάτων οδήγησης στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης
http://www.kentrinews.gr/?p=3718

12/04/2011, Βήμα
Λέγκα του Βορρά στήνει ο Ψωμιάδης
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=394979&h1=true

11/04/2011, Εθνος
Πλήρης κάλυψη από ΝΔ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=61472950

11/04/2011, Kentrinews
Παραλήρημα Ψωμιάδη: Θα αναστηθώ όπως ο Χριστός!
http://www.kentrinews.gr/?p=3255
http://www.youtube.com/watch?v=hGR_LeONpi4&feature=player_embedded#at=73
http://www.youtube.com/watch?v=s8N7yZoHMjU&feature=player_embedded


09/04/2011, taxalia (Δικηγόρος Σ. Καλαμίτσης)
Νομική άποψη όσον αφορά την αργία από τα καθήκοντα Περιφερειάρχη
http://taxalia.blogspot.com/2011/04/2_09.html

08/04/2011
Πολιτική κάλυψη στο θέμα της καταδίκης από ΝΔ (Π. Καμμένος)
http://www.youtube.com/watch?v=4RtNpEe1vNU&feature=player_embedded

05/04/2011, faretra.gr
Υπόθεση πρατηριούχου: Το ιστορικό
http://faretra.gr/epikairotita/politiki/31985-panagiotis-psomiadis-krinetai-to-politiko-mellon-toy.html

04/04/2011, Μακεδονία
#Το ζεύγος Ψωμιάδη αγόρασε μη άρτιο αγροτεμάχιο αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, το οποίο εμφανίζει ως οικοδομήσιμο.
#Αποκαλυπτικό πόρισμα ελέγχου με σωρεία παρανομιών της διοίκησης Ψωμιάδη στο ΚΕΚ της νομαρχίας παραδίδεται στη δικαιοσύνη.
http://www.makthes.gr/news/politics/71731/

07/03/2011, Λ. Γούτα, aixmi.gr
Και τα λεφτά χάσαμε και η Κορώνεια πεθαίνει κ. Ψωμιάδη
http://www.aixmi.gr/index.php/kai-lefta-xasame-korwneia-pethainei/

29/01/2011, Τύπος Θεσσαλονίκης
Λίμνη Κορώνεια Υπέρογκο πρόστιμο € 100.000 σε ημερήσια βάση, για την καταστροφή της
http://www.typosthes.gr/local/2042

28/01/2011, Αγγελιοφόρος
Λίμνη Κορώνεια: Ανυπαρξία έλέγχων 2004-2008, συστηματικές μειώσεις προστίμων
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=77687

16/10/2010, Εθνος
Βατοπέδι: Ο Ψωμιάδης διευκόλυνε τις «ιερές ανταλλαγές»
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=37860948

08/10/2010, Τα Νέα
Ποινική δίωξη για σκάνδαλο των απευθείας μισθώσεων σχολικών λεωφορείων
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4593074

27/09/2010, Μακεδονία
Έργα-μαϊμού από Ψωμιάδη αξίας 839.000 ευρώ
http://www.makthes.gr/news/politics/62049/

17/09/2010
Πολιτική στήριξη για τις αυτοδιοικητικές από ΝΔ (Α. Σαμαράς)
http://www.youtube.com/watch?v=oamq266kqak&feature=player_embedded

31/08/2010, Antinews
Σαμαράς: “δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου” – τελεσίγραφο στον Ψωμιάδη
http://www.antinews.gr/2010/08/31/59760/

28/04/2010, Ελευθεροτυπία
Προκαταρκτική εξέταση για τα «45άρια» της νομαρχίας
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=156589

19/02/2009, Πηγή: TVXS
Παναγιώτης Ψωμιάδης: όταν πέφτουν οι μάσκες
http://www.remaliaclub.gr/forum/showthread.php?t=1615

13/03/2009,
Ρεπορτάζ από την καταδίκη Ψωμιάδη
http://taxalia.blogspot.com/2009/02/blog-post_5630.html