Nov 30, 2011

Βατοπέδι: Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

22/07/2013 Ο Μπαλτάκος και ο Άδωνις του Σαμαρά «ξεπλένουν» τον Εφραίμ
ο κ. Μπαλτάκος πλέκει το εγκώμιο του ηγούμενου Εφραίμ και υποστηρίζει, ότι η Μονή Βατοπεδίου είναι αθώα για οτιδήποτε της προσάψει κανείς. Παρά το γεγονός, ότι ο ηγούμενος Εφραίμ παραμένει υπόδικος για την υπόθεση η οποία ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει στα ελληνικά δικαστήρια.
Το περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου για τα 25 έτη προσφοράς της Μονής Βατοπεδίου στο ξενοδοχείο Caravel. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλά στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά καθώς επίσης και πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ. Όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο υφυπουργός εξωτερικών Κώστας Τσιάρας, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Θάνος Πλεύρης.

16/06/2012 Αρειος Πάγος: Αθώοι για τη διαρροή δικαστικού εγγράφου Εφραίμ και Αρσένιος
Αθώοι κρίθηκαν από τον Αρειο Πάγο ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο Πατέρας Αρσένιος, για την υπόθεση της Λίμνης Βιστωνίδας, που αφορούσε στη διαρροή της δικαστικής απόφασης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεων της λίμνης.

Οι δύο μοναχοί κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία στα αδικήματα παραβίασης δικαστικού απορρήτου και παράβασης καθήκοντος. Οι ίδιες κατηγορίες βάρυναν και τη δικαστίνα Μαρία Ψάλτη.
Τον Ιανουάριο το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου είχε κάνει δεκτό το αίτημα αναίρεσης των ποινών, που τους είχε επιβληθεί  και είχε διατάξει να γίνει εκ νέου η δίκη με άλλη σύνθεση.

29/02/2012  6 μήνες φυλάκιση σε Εφραίμ –Αρσένιο και Ψάλτη
Στην επαναληπτική δίκη που ακολούθησε μετά την αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος εξαιτίας της διατύπωσης της πρώτης απόφασης, κρίθηκαν ένοχοι η δικαστής Μαρία Ψάλτη και οι δύο μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος. Το  Πενταμελές εφετείο Θράκης καταδίκασε την Μαρία Ψάλτη σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και τους δύο μοναχούς σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα.  Oι τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το αδίκημα της παραβίασης  δικαστικού απορρήτου, με βάση το σκεπτικό της απόφασης αναίρεσης του Αρείου Πάγου, πρακτικά για τυπικούς λόγους.

14/02/2012 Το Βατοπέδι σε νούμερα (Το Κουτί της Πανδώρας, 2/3)
  • Συνέντευξη Σταματίνας Μαλλέλη με ονόματα και διευθύνσεις και των δύο κομμάτων
  • Τα δάνεια της MIG και η συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου
  • Οι καταβολές σε δημοσιογράφο και την γυναίκα που "γιατρεύθηκε"
  • Η σχέση με Πάπιστα, Καραμπέρη, Φερέτη, Λαυρεντιάδη, Εμμανουήλ (υπόθεση υποβρυχίων)
31/01/2012 Το Βατοπέδι σε νούμερα (Το Κουτί της Πανδώρας, 1/3)
1922 Δικαστική διαμάχη Μονής Δημοσίου περί κυριότητας. Δεν εκδίδεται απόφαση
1930 Επιδικάζεται στην Μονή η επικαρπία της λιμνιαίας παραγωγής. Η Μονή ενοικιάζει την λίμνη στους ντόποιους και εισπράττει το 10%
1998 Με υπουργικές αποφάσεις Δρύ και Φωτιάδη (ΠΑΣΟΚ) το Νομικό συμβούλιο νομολογεί υπέρ της κυριότητας της λίμνης από την Μονή η οποία κάνει αγωγή κατά του Δημοσίου
2003 Η τοπική κοινωνία αντιστέκεται, ο Αλέξανδρος Κοντός (ΝΔ) πρωτοστατεί
2004 Το δικαστήριο στην Ξάνθη, κατα πλειοψηφία 2 πρός 1, αναγνωρίζει κυριότητα στο Δημόσιο και απορρίπτει την αγωγή της Μονής
2004 Η πρόεδρος του δικαστηρίου ενημερώνει την Μονή και καθυστερεί την τυπική έκδοση της απόφασης
2004 Ο Πέτρος Δούκας (ΝΔ) αποσύρει το Δημόσιο από την δίκη
2004 Ο Αλέξανδρος Κοντός ((ΝΔ) ζητάει από την Κτηματική Υπηρεσία να βρεθούν "ελεύθερα βαρών και άμεσα αξιοποιήσιμα" ακίνητα του Δημοσίου
2006 Γίνεται η ανταλλαγή της υπερεκτιμημένης (60 εκ ευρώ όταν η ετήσια πρόσοδος ήταν 10 χιλιάδες) λίμνης με υποτιμημένα και εν κρυπτώ αποχαρακτηρισμένα ακίνητα του Δημοσίου
2007 Η Μονή προχωρεί στην πώληση των ακινήτων που "αντάλλαξε" χωρίς διενέργεια διαγωνισμών, σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχει μέσω off shore σχημάτων
2008 Ξεσπάει το σκάνδαλο
2008 Εισαγγελική έρευνα, παρεμβάσεις Σανιδά, παραίτηση εισαγγελέων
2009 Κλείσιμο της Βουλής και παραγραφή πολιτικών ευθυνών

25/01/2012  Συμμαχία με Πούτιν χτίζει ο Σαμαράς και στηρίζει Καραμανλή για Βατοπαίδι (Βήμα)
Ο κ. Σαμαράς, έφερε όμως στο επίκεντρο και την Ορθοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από τις οικονομική συνεργασία, υπάρχει και ένα βαθύτερο πνευματικό περιεχόμενο που θα έπρεπε ν' αναδειχθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις, αυτό της κοινής θρησκείας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. στήριξε απόλυτα τον κ. Καραμανλή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, εν μέσω των αντιδράσεων που υπάρχουν στη Ρωσία για την προφυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ.
Ο κ. Σαμαράς, αν και απέφυγε να σχολιάσει τις αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης, έδωσε χείρα πολιτικής βοηθείας στον κ. Καραμανλή, λέγοντας με νόημα: «Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς, ανέφερε, ότι δύο εξεταστικές επιτροπές της Ελληνικής Βουλής διερεύνησαν την υπόθεση του Βατοπεδίου - η δεύτερη επί διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ - και σημείωσε πως «οι δύο δεν κατάφεραν να βρουν το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο, κατά ουδενός, ούτε για «βλάβη του δημοσίου συμφέροντος», ούτε για «ροή πολιτικού χρήματος». Και για όλα αυτά έχω κάνει πολύ σαφείς δηλώσεις εδώ και πολύ καιρό».
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, σημείωσε, πως σε ό,τι αφορά την πολιτική της πτυχή - δηλαδή την ευθύνη πολιτικών προσώπων -η η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα λάμψει η αλήθεια.
«Να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η οποία όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αλλά θα τελειώσει αυτή την ιστορία που δηλητηριάζει και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και την εικόνα της Ορθοδοξίας διεθνώς» υπογράμμισε. .
11/01/2012  Σε νέα δίκη Εφραίμ, Αρσένιος και η Ψάλτη (Capital)
Από το Εφετείο Θράκης θα δικαστούν και πάλι ο προφυλακισμένος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο μοναχός της ίδιας Μονής Αρσένιος και η εφέτης Μαρία Ψάλτη, για τα αδικήματα της παράβασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος η εφέτης και της ηθικής αυτουργίας ο ηγούμενος και ο μοναχός της Μονής.
Και αυτό γιατί το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεχόμενο την πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Τσάγγα, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θράκης με την οποία και οι τρεις είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή για τα επίμαχα αδικήματα.
Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος αναπέμπει την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης για νέα δίκη υπό διαφορετική όμως σύνθεση από αυτή που τους δίκασε την πρώτη φορά.
Η υπόθεση αφορά το κλείσιμο της δίκης η οποία εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου.
Οι αρεοπαγίτες με την υπ΄ αριθμ. 28/2012 απόφασή τους έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, παρουσιάζει λογικά κενά, αντιφάσεις και ελλείψεις.

30/12/2011 Το χρονικό της διεκδίκησης της λίμνης και το δάσος της Ουρανούπολης (Βήμα)
Κλειδί για τον σφετερισμό της δημόσιας περιουσίας από τους ιδιώτες είναι οι λεγόμενες αναγνωριστικές αγωγές κατά του δημοσίου με τις οποίες διεκδικούν να τους αναγνωριστεί κυριότητα σε αμφιλεγόμενες ιδιοκτησιακά εκτάσεις, δασικές ή όχι.

Το Δημόσιο, δυστυχώς (sic...), δεν προβάλλει τις δέουσες αντιστάσεις σε τέτοιου είδους διεκδικήσεις με συνέπειες ανυπολόγιστες για το κράτος, την περιουσία του αλλά και την περιβαλλοντική του πολιτική, καθώς αποδεσμεύονται μεγάλες εκτάσεις δάσους οι οποίες στη συνέχεια, αποχαρακτηρίζονται, μεγιστοποιούν την αξία τους και μεταπωλούνται.

28/12/2011 Το βούλευμα προφυλάκισης και η απολογία Εφραίμ (Capital)
«Εμείς πάντοτε είχαμε ευγενή κίνητρα. Θέλουμε με εμπειρικό τρόπο να μαρτυρήσουμε την αλήθεια της Ορθοδοξίας σε όλη την Οικουμένη και νυχθημερόν όλοι οι πατέρες και εγώ ταπεινά θυσιαζόμαστε για το λαό του Θεού. Δεν έχουμε ιδιοτελή ελατήρια για καμία κίνησή μας και προσπαθούμε με τις ταπεινές δυνάμεις μας να παρηγορούμε τους ανθρώπους που μας πλησιάζουν».


27/12/2011 Βατοπέδι Ltd (Το κουτί της Πανδώρας)
Ένας πολύ δραστήριος επιχειρηματίας που θα μπορούσε να έχει βραβευθεί επί σειρά ετών ως ο «επιχειρηματίας» της χρονιάς ήταν ο «κλινήρης» ηγούμενος Εφραίμ. Η επιχειρηματικότητα του είναι αξιοζήλευτη καθώς ο ρασοφόρος είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο κυρίως off shore επιχειρήσεων με αποτέλεσμα τα λεφτά να καταλήγουν, παρά τις μετακινήσεις τους, στο ίδιο πορτοφόλι.

23/12/2011 Η αλήθεια για Βατοπέδι, Εφραίμ και η πραγματική αιτία των διώξεων (TaXalia, αναδημοσίευση συνέντευξης Αθω Κοιρανίδη στην Κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή")

23/12/2011 Προφυλακίζεται ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ (Βήμα)
Απόφαση για προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών υπό της προεδρία της κυρίας Ευγενίας Κακαβά. Το Συμβούλιο ήρε τη διαφωνία της ανακρίτριας κυρίας Ειρήνης Καλού και του εισαγγελέα Ι. Ματζούνη μετά την απολογία του αρχιμανδρίτη (έχει δημοσιευθεί ολόκληρη στο Βήμα της Κυριακής) πριν από δύο εβδομάδες.

Η ανακρίτρια είχε προτείνει την προφυλάκιση του επικεφαλής της Μονής Βατοπαιδίου ο οποίος κατηγορείται για συνέργια σε απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πλαστογραφία και σύσταση συμμορίας. Ο κ. Ματζούλης αντίθετα, είχε προτείνει την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικής εγγύησης200.000 ευρώ. Και ο εισηγητής στο Συμβούλιο ήταν υπέρ της προφυλάκισης του Αρχιμανδρίτη.

Με τον δραματικό αυτόν τρόπο τελειώνει η προδικασία του μεγάλου σκανδάλου το οποίο, σύμφωνα με πολλούς, αποτέλεσε και την αιτία των πρόωρων εκλογών το 2009 και της πτώσης της κυβέρνησης Καραμανλή.

Οι πολιτικοί εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, παρά την απόφαση της ελληνικής Βουλής για την παραπομπή τους, δεν ελέγχθηκαν ποτέ λόγω παραγραφής των αδικημάτων τους.

18/12/2011 Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο Πάπιστας (Κόσμος)
Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε, μετά την απολογία του στην εφέτη ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας.

Είναι ο 32ος κατηγορούμενος στην υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο. Η κατηγορία εις βάρος του είναι σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και αφορά στην αγορά από τη Μονή Βατοπεδίου 64 οικοπέδων που προέρχονταν απ’ τις επίμαχες ανταλλαγές με το Δημόσιο. Η αγορά έγινε από την εταιρεία «ΑΝΘΕΜΙΑΣ» του κ. Πάπιστα μέσω των κυπριακών εταιρειών «MANDEUS» και «RASADEL».

15/12/2011 Πρόταση αναίρεσης καταδικαστικής απόφασης (Euro2day)
Tην αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Θράκης που καταδίκασε την εφέτη Μαρία Ψάλτη και τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο για παρεμπίπτουσα υπόθεση των ιερών ανταλλαγών μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου εισηγήθηκε στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Ν. Τσάγκας.  O ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Θράκης, το οποίο ωστόσο θα συνεδριάσει υπό διαφορετική σύνθεση.

02/12/2011
ΛΑΟΣ: Κολακευτικά λόγια για τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ (Ημερησία)
"Ο Ηγούμενος Εφραίμ τίμησε την Ελλάδα στη Ρωσία περισσότερο από κάθε άλλον Έλληνα ανεξαρτήτως ιδιότητας. Ο σεβασμός και η εκτίμηση του προέδρου Πούτιν λέει πολλά. Είναι η στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται όλους τους Έλληνες ενωμένους, δυνατούς και διαθέσιμους για τη σωτηρία της Πατρίδος" 
Σε αντίθεση με αυτά που έλεγε 2,5 χρόνια (06/04/2009) πρίν ο πρόεδος της κυβίστησης....H όταν τον Νοέμβριο του 2008 έλεγε ότι "Οι κ. Εφραίμ και Αρσένιος παρέδωσαν ένα υπόμνημα (στην Εξεταστική της Βουλής) και δεν μπήκαν στη βάσανο των ερωτήσεων. Αν ήταν Προανακριτική η Επιτροπή, θα είχε άλλες αρμοδιότητες, άλλες εξουσίες, άλλα αποτελέσματα. Οι δύο αυτοί κύριοι πρέπει να περάσουν, από τα κελιά του μοναστηριού, στα κελιά των φυλακών"

01/12/2011
Eνα βήμα πριν τη φυλακή βρέθηκε ο ηγούμενος Εφραίμ (Capital)
Ελεύθερος, προσωρινά, λόγω διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκε ύστερα από πολύωρη απολογία ο ηγούμενος Εφραίμ, ο όποιος κατηγορείται για την υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών" της Μονής Βατοπεδίου.

Ο μοναχός, λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία και την υψηλή φιλοξενία ακόμα και από τον ίδιο τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, που προβλήθηκε και από τα ελληνικά ΜΜΕ, βρέθηκε ένα βήμα πριν τις φυλακές αφού η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε την άποψη ότι έπρεπε να κριθεί προσωρινά κρατούμενος, προφανώς γιατί δεν πείστηκε από τα επιχειρήματά του.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας (είναι ό ίδιος που μπλόκαρε το άνοιγμα λογαριασμών [1]) έκρινε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με εγγυοδοσία 200.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Η διαφωνία αυτή οδήγησε σε προσωρινή ελευθερία τον ηγούμενο Εφραίμ μέχρι να αποφασίσει για την τύχη του το δικαστικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

[1] Εισαγγελικό «μπλόκο» στην Εξεταστική για το Βατοπέδι (Ελευθεροτυπία, 23/02/2010)

24/11/2011
Aπολογία του μοναχού Αρσένιου, eλεύθερος με εγγύηση 200.000 ευρώ (Βήμα)

03/11/2011
Προκλητική επίθεση των Βατοπεδινών κατά δικαστών-ΜΜΕ (Ημερησία)

24/05/2011
Απειλές και αιχμές κατά της CIA(!) από τον Εφραίμ (Καθημερινή)

24/05/2011
Απολογία Πελέκη (Καθημερινή): κυβερνητική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη τού (τότε) πρωθυπουργού για τις ανταλλαγές των εκτάσεων και η οποία υλοποιήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς

10/05/2011
To Πατριαρχείο αποκατέστησε τον Εφραίμ του Βατοπαιδίου (Βήμα)

04/05/2011
Την επόμενη εβδομάδα η απολογία της Πελέκη- Βουλγαράκη (E-themis): Ακολουθούν εμπλεκόμενα πρόσωπα στη σύνταξη των τοπογραφικών, μέλη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, δικηγόροι και τέλος ο Εφραίμ και ο Αρσένιος.

21/04/2011
Συνέντευξη Ηγουμένου Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ - (video)
Αποσπάσματα για κυβέρνηση ΝΔ-Καραμανλή-Παπανδρέου-σκάνδαλο (Παραπολιτικά)

03/04/2011, Πάπιστας (Real News): Ηλθε η ώρα να μιλήσω. Δεν θα πληρώσω εγώ για το Βατοπέδι

24/03/2011, Μακεδονία
Στο εδώλιο το ζεύγος “Πεντακαθαρίδη” (Μακεδονία)

22/12/2010
Εφετείο: Νέα καταδίκη για Εφραίμ, Αρσένιο, Ψάλτη (Ελευθεροτυπία)

09/12/2010
Ποινική δίωξη (κατά Πάπιστα) για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (Βήμα)

13/06/2010 «Κάποιοι σίγουρα έβγαλαν χρήματα»
Ήταν σκάνδαλο η υπόθεση Βατοπαιδίου, τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη

Σε συνέντευξή της στον «Αδέσμευτο Τύπο», η κ.Μπακογιάννη απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν το Βατοπαίδι ήταν σκάνδαλο και μιλώντας για την Εξεταστική Επιτροπή τόνισε: «Χρειάζεται να εξεταστεί ποιος, πως και με τι μελέτες, με ποιο κόστος για το Δημόσιο έκανε αυτές τις ανταλλαγές. Αυτό δεν έγινε, άρα η Εξεταστική για το Βατοπαίδι ήταν στην ουσία μία τρύπα στο νερό».

10/2008 Αγόρευση εισαγγελέα Φλωρίδη στην δίκη (τριμελές Εφετείο Κομοτηνής) για την πρόεδρο Εφετών κυρία Μαρία Ψάλτη (Βήμα)
"Χωρίς να υπάρχει κάτι ουσιαστικό ήθελαν να πάρουν 27.000 στρέμματα δια τρόπων όχι νομίμων. Η γνωμοδότηση του 1998 τους αναγνωρίζει κυριότητα σε 1.632 στρέμματα, ενώ προέκυπτε θέμα προσδιορισμού από την επιτροπή αιγιαλού και παραλίας και η απόφαση ουσιαστικά ήταν η κεκρόπορτα των υπολοίπων αποφάσεων για να ακολουθήσουν οι δύο κατάπτυστες γνωμοδοτήσεις του 2002 που αναφέρουν ότι το δημόσιο δεν έχει κυριότητα επί των κτημάτων αυτών"

17/10/2010, Το Βήμα
«Πλαστό» το χρυσόβουλλο της Βιστωνίδας; (Βήμα)
Υπόνοιες για χάλκευσή του διατυπώνονται σε έγγραφα της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής

16/10/2010, Εθνος
Ο Ψωμιάδης διευκόλυνε τις «ιερές ανταλλαγές» (Εθνος)

03/10/2010
Λ. Ρακιντζής: "Το Βατοπαίδι κόστισε εκατομμύρια" (Βήμα)

06/04/2009
Ιδου τα σκανδαλόπαιδα (Ελευθεροτυπία)
Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, όπως ξετυλίγεται καθημερινά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αναδεικνύει παράλληλα όλη την μπόχα των υποθέσεων που οδηγούν σε σφετερισμό δημόσιας περιουσίας. Ατομα που σχετίζονται με τους εμπλεκόμενους πρωταγωνιστές εμφανίζονται να ζητούν μερίδιο της παράνομης λείας, ασκώντας όλα τα μέσα (εκβιασμούς, υποκλοπές, καταγραφή σε DVD).

Σήμερα η «Ε» επιχειρεί να καταγράψει το παζλ με τους βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου, όπως αναδείχτηκαν από τις μέχρι τώρα καταθέσεις στην Εξεταστική και την ποινική δικογραφία. Πολιτικά πρόσωπα που υπέγραψαν επίμαχες αποφάσεις παράδοσης του Δημοσίου και ανταλλαγής των εκτάσεων, υπουργοί που γνώριζαν από πρώτο χέρι τι συνέβαινε, επιχειρηματίες που «εκμεταλλεύτηκαν» τις ευκαιρίες της μονής, κρατικοί λειτουργοί που έκαναν τα στραβά μάτια απέναντι σε προφανείς παρανομίες, βρίσκονται αναμεμειγμένοι εδώ.

Αγια παραχώρηση από Ν.Δ. σε Βατοπέδι (Ελευθεροτυπία)
Ο Γ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει μετατρέψει τους μοναχούς σε μεσίτες». Ο δε Γ. Καρατζαφέρης σχολίασε ότι «χρειάστηκαν λίγα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. για να μετονομαστεί σε Μονή Βαλτοπεδίου».

20/12/2008
Τα δωράκια για τη «μεγάλη ψαριά» στη Βιστωνίδα (Εθνος)
Ο ιχθυολόγος Βασίλης Αναστασίου, η μελέτη για την Βιστωνίδα, τα 1.200 στρέμματα για ιχθυοκαλλιέργεια από την περιουσία της Μονής έναντι 27.000 ευρώ και  η επιδότηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 376.800 ευρώ.

16/12/2008
Αποδοχή σκανδάλου από Καραμανλή ενώπιον Κοινοβουλευτικής Ομάδας

19/11/2008
Αλληλοκαρφώματα στη γαλάζια παρέα (Τα Νέα)
Χορός εκβιασμών και διαψεύσεων με κεντρικό πρόσωπο τον Π. Ψωμιάδη και φόντο τα οικόπεδα του Βατοπεδίου

18/11/2008
Πώς στήθηκε η επιχείρηση «Βατοπέδι ΑΕ» με τα ακίνητα (Εθνος)
Η μονή πούλησε στην «ΑΝΘΕΜΙΑΣ» με φωτογραφικό διαγωνισμό τα οικόπεδα. Στην εταιρεία συμμετέχει με 30% η κυπριακή οφ σορ του Βατοπεδίου

11/11/2008
Ακυρα οκτώ από τα αμαρτωλά συμβόλαια. Γνωμοδοτήσεις ΣΟΕ για δάση και όχι οικόπεδα (Καθημερινή)

Η "δωρεά" 9 εκατομυρίων στο μικροσκόπιο
(Καθημερινή)

28/11/2008
Ο Γέροντας Εφραίμ παραμένει ηγούμενος σύμφωνα με το «Ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου»:
http://vatopaidi.wordpress.com/2008/11/28/gerontas-efraim/

08/11/2008
Θαύμα Εφραίμ με λαβράκια και τσιπούρες (Τα Νέα)
Πήρε από την ΚΕΔ 47 εκατ. ευρώ για τα ψάρια και 23 για τα έλη

01/10/2008
"Θαύμα" στην Βιστωνίδα (Τα Νέα)
Το κράτος αγόρασε το νερό της λίμνης, αλλά πληρώνει και μίσθωμα στο Βατοπαίδι

19/09/2008
Εις ώτα μη ακουόντων φώναζε ο μητροπολίτης Ξάνθης (Ελευθεροτυπία)
Με επιστολή-φωτιά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθωρίου Παντελεήμων είχε καταγγείλει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2004 το μεγάλο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ζητώντας σε βάθος έρευνα για την εκχώρηση δημόσιων εκτάσεων στη Μονή. «Η υπόθεση είναι σοβαρή και απαιτεί ανάλογη αντιμετώπιση. Θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης μέχρι και τον αρμόδιο υφυπουργό», προειδοποιούσε τον τότε εισαγγελέα του Α.Π. Δημ. Λινό.

11/07/2007,
Πώς «χαρίστηκαν» τα 10.000 στρέμματα στη μονή (Ελευθεροτυπία)
Ανταλλαγή με τιμές... Αλβανίας


Μια συνολική εικόνα του πάζλ με ονόματα και διευθύνσεις

03/10/2010, Ελευθεροτυπία (Ιός)
Πώς το Βατοπέδι από σκάνδαλο ξανάγινε μοναστήρι
Το μεγάλο θαύμα της Αγίας Ζώνης
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=209381

28/09/2010, Ροϊδης
Σατανάς, ο μόνος ένοχος για Βατοπέδι
http://roides.wordpress.com/2010/09/28/28sep10/

16/11/2008, Δημολόγος
Βατοπέδι: Golden boys και φαμίλιες της εποχής Καραμανλή
http://dimolog.blogspot.com/2008/11/golden-boys.html

21/09/2008, Ελευθεροτυπία
Κοντός ψαλμός με την Βιστονίδα
Ιστορίες εισαγγελικής τρέλας
"Δώρα" και εκ Βρυξελλών
Μονή μεγίστων μεγαβάτ
Χρυσόβουλα μέν, χαλκευμένα δέ
"Δικός τους" και ο Αϊ Στράτης
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=21.09.2008,id=45471800,24833336,31290040,53223864,59029304,75439288

07/09/2008, Ελευθεροτυπία (Ιός)
Το άγιο κτηματολόγιο του Μεγάρου Μαξίμου
Με την σφραγίδα του Πορθητή
http://archive.enet.gr/online/online_fpage_text/id=41207144,49228520,55029864,71178728

Το Κουτί της Πανδώρας [«Ιερό» σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου] #1
http://www.youtube.com/watch?v=A0C2DF4UH8Q
Το Κουτί της Πανδώρας [«Ιερό» σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου] #2
http://www.youtube.com/watch?v=hPvBbpJJCSM
Το Κουτί της Πανδώρας [«Ιερό» σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου] #3
http://www.youtube.com/watch?v=hMhuLf_-LW8
Το Κουτί της Πανδώρας [«Ιερό» σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου] #4
http://www.youtube.com/watch?v=lUEFciQMgac
Το Κουτί της Πανδώρας [«Ιερό» σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου] #5
http://www.youtube.com/watch?v=V7l_EabYtEw
Το Κουτί της Πανδώρας [«Ιερό» σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου] #6
http://www.youtube.com/watch?v=HuDrsv7rIeoΚαι οι έσχατοι έσονται πρώτοι

05/03/2011, Voria.gr
Καρατζαφέρης: Λύση εκτός δικαστηρίων για Βατοπέδι
http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=42396

Παπαχελάς, Φάκελλοι
Ο Πειρασμός στο Βατοπέδι
http://folders.skai.gr/main/theme?id=105&locale=el

03/10/2010, Καθημερινή
Η επιστολή Καραμανλή δίνει διέξοδο σε Σαμαρά
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_03/10/2010_417352

28/09/2010, Επιστολή Καραμανλή στην Προανακριτική
"Δεν υπάρχει σκάνδαλο, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη"
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/32584

25/09/2010, ΣΚΑΪ gr
Ολική αντροπή για το Βατοπέδι
http://www.skai.gr/news/politics/article/152623/oliki-anatropi-gia-to-vatopedi/

27/09/2010 από Ροϊδης
Σαμαράς-Αδωνις: Δεν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπεδίου
(Γιατί φοβάται ο Καραμανλής ο Β' ο Σιωπηλός;)
http://roides.wordpress.com/2010/09/27/27sep10/