Nov 18, 2011

Τhe "Proton" story

21/10/2014  Εισαγγελική έρευνα για ύποπτα δάνεια της Proton

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος για τη διερεύνηση καταγγελίας αναφορικά με δάνεια που φέρονται να έλαβαν επιχειρηματίες και μέλη της Proton Bank, λίγο πριν «σπάσει» σε δύο κομμάτια και τεθεί σε ειδική εκκαθάριση

27/12/2012  Ο Λαυρέντης και η δέσμευση 160 εκ. υπέρ Ελβετίας!
Τα 160 εκατ. ευρώ, που διαπραγματεύεται ο προφυλακισθείς επιχειρηματίας είναι καταθέσεις του σε ελβετικές τράπεζες, τα οποία έχουν, ήδη, δεσμευθεί κατόπιν ενεργειών της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Πρόκειται, όπως εξηγούν νομικοί, για διοικητική δέσμευση, που δεν εξασφαλίζει το Ελληνικό Δημόσιο, ότι θα του αποδοθούν οι παραπάνω καταθέσεις, στην περίπτωση που κριθεί ένοχος ο κ. Λαυρεντιάδης.
Και αυτό γιατί η Ελβετία μπορεί να δεσμεύσει ως και το σύνολο των καταθέσεων για λογαριασμό της αν κρίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν τράπεζες, που εδρεύουν στην χώρα για νομιμοποίηση «βρώμικου χρήματος».
Για να μειωθεί ο παραπάνω κίνδυνος θα πρέπει η ελληνική πλευρά να άρει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τη διοικητική δέσμευση και να προχωρήσει σε ποινική δέσμευση των καταθέσεων Λαυρεντιάδη στην Ελβετία.
Και αυτό απαιτεί δικαστική συνδρομή.
Όσο καθυστερεί η παραπάνω ενέργεια ο επιχειρηματίας διαπραγματεύεται για την επιστροφή των δεσμευμένων καταθέσεων, καθώς ο γρηγορότερος τρόπος να επανέλθουν και να αποδοθούν στο Δημόσιο μέσω Proton, είναι η συναίνεση του ιδίου.
Αν συναινέσει ο Λαυρεντιάδης για την επιστροφή και απόδοση των παραπάνω χρημάτων στην Proton και μειωθεί η ζημιά, «ελαφραίνουν», χωρίς να απαλείφονται, οι κατηγορίες…
Εκεί παίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το παιχνίδι καθώς o επιχειρηματίας παζαρεύει να αρθεί το αξιόποινο συνολικά κάτι που δεν αποδέχονται οι δικαστικοί που χειρίστηκαν και χειρίζονται την υπόθεση.

24/12/2012  Η «θαυματουργή» μεταβίβαση της «ESPRESSO» (Ιός) και ο νόμος περί σημάτων (4012/2012)
Ο Πέτρος Κυριακίδης είναι ένας θεοσεβούμενος άνθρωπος που διατηρεί στενές σχέσεις με την Εκκλησία. Ακόμα και τώρα που καταζητείται, κάποιοι δείχνουν προς το Αγιον Ορος. Φαίνεται, λοιπόν, ότι για να μεταβιβάσει περιουσιακά του στοιχεία σε άλλους επιχειρηματίες πραγματοποιήθηκε ένα αληθινό θαύμα.
  • Το ιστορικό μιας μεταβίβασης
  • Η προϊστορία των εταιρειών
  • Η μεταβίβαση των σημάτων 

18/07/2012  Μήνυση βόμβα από 7 τράπεζες κατά Λαυρεντιάδη για 450 εκατομμύρια και 4 κακουργήματα

Μήνυση κατά του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και πέντε στενών του συνεργατών κατέθεσαν σήμερα το μεσημέρι στην εισαγγελία Αθηνών εκπρόσωποι 7 τραπεζών (ελληνικών και ξένων) με τις κατηγορίες της οικονομικής απάτης, της σύστασης συμμορίας, του ξεπλύματος και της χρηματιστηριακής χειραγώγησης μετοχών.

21/03/2012  Διώξεις για ισόβια εις βάρος Λαυρεντιάδη (Βήμα)
Ποινή ισοβίων αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μετά τις διώξεις που άσκησε εναντίον του ο εισαγγελέας για την υπόθεση της Proton Bank. O οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης, σήμερα, Τετάρτη, άσκησε ποινικές διώξεις για έξι κακουργήματα εναντίον του επιχειρηματία και άλλων 27 προσώπων.

22/01/2012  Ο λαβύρινθος του Λαυρεντιάδη (Βήμα)
Τον λαβύρινθο των εταιρειών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη µε κολλητούς «αχυρανθρώπους», οι οποίοι χρηµατοδοτήθηκαν µε εκατοµµύρια ευρώ από την πολύπαθη Proton Βank (701 εκατ. ευρώ), αποκαλύπτει «Το Βήµα». Το σχεδιάγραµµα που δηµοσιεύεται σήµερα, µε τις εταιρείες στις οποίες δόθηκαν εκατοµµύρια ώστε ένα µέρος από αυτά να διαβιβαστεί σε προσωπικούς λογαριασµούς του επιχειρηµατία στην Ελβετία και αλλού, αποτελεί µέρος της πολυσέλιδης δικογραφίας

18/01/2012  Επιστροφή των δανείων στην Proton διαπραγματεύεται ο Λαυρεντιάδης (Capital)
Διαπραγμάτευση εφ όλης της ύλης, με απόλυτα επίσημο χαρακτήρα, ξεκινά μεταξύ του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη και της Proton Bank, για την επιστροφή του συνόλου των δανείων τα οποία είχαν λάβε εταιρείες αμέσου ή έμμεσου συμφέροντος του επιχειρηματία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η πλευρά Λαυρεντιάδη, μετά τον καταιγισμό στοιχείων που αποκάλυψε η έρευνα του εισαγγελέα Δραγάτση, ήρθε σε επαφή με τη διοίκηση της Proton με διαφαινόμενη πρόθεση την επιστροφή του συνόλου των δανείων, τα οποία ελήφθησαν την εποχή της διοίκησης του Λ. Λαυρεντιάδη.

12/01/2012  «Ο κ. Λαυρεντιάδης ήταν αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης» (Βήμα)
Βαρείς χαρακτηρισμοί και αποκαλύψεις στη μήνυση της νέας διοίκησης της Proton Bank
«Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έθεσε σε εφαρμογή με απροκάλυπτο τρόπο ένα σχέδιο που είχε σκοπό την άντληση υπέρογκης δανειοδότησης από εταιρείες που "κατασκευάστηκαν" με τη συνεργασία προσώπων που εργάζονταν στις δικές του επιχειρήσεις με σκοπό να λάβουν χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις δάνεια από την Τράπεζα Proton με εξαπάτηση των εποπτικών αρχών και των λοιπών μετόχων. Τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν εν τέλει για σκοπούς εντελώς άλλους από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκαν.
»Ο κ. Λαυρεντιάδης διέπραξε απάτη σε βαθμό κακουργήματος αφού παραπλάνησε τους λοιπούς μετόχους της Τράπεζας και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, αποκρύπτοντάς τους βασικά στοιχεία των χορηγούμενων χρηματοδοτήσεων, τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα οδηγούσαν στην μη χρηματοδότηση ή στη διαφορετική αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου
».

10/01/2012 Σχεδόν €200 εκατ. θέλει να δώσει πίσω στην Proton ο Λαυρεντιάδης (Capital)
Σχεδόν 200 εκατομμύρια ζητεί να επιστρέψει στην Proton Bank o επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για να κερδίσει το ακαταδίωκτο που του παρέχει ο νόμος σχετικά με την έρευνα σε βάρος του και σε βάρος 30 ακόμα προσώπων, τα οποία κλήθηκαν ως ύποπτα διάπραξης κακουργήματος από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση05/01/2012 O μύθος και το παραμύθι του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (Κουτί της Πανδώρας)
Το θαύμα του γιού ενός μικρού επιχειρηματία στο Αιγάλεω,που κατάφερε να κυριαρχήσει, πάνω στα κύματα της ελληνικής πραγματικότητας,πατώντας πάντα  σε περίεργες συμπτώσεις.Ξένοι κολοσοί που ήταν έτοιμοι να τον χρηματοδοτήσουν,ακόμη και να εξαπατηθούν προκειμένου να ανδρωθεί και να φανεί αξιόπιστος,εκδοτικά συγκροτήματα που εφημερίδες είχαν αλλά δεν έβγαζαν μιλιά για όσα περίεργα συνέβαιναν και πολιτικοί που του χάριζαν πέρα από χαμόγελα και ευνοικές ρυθμίσεις.
Απ τα θαύματα δεν λείπει η Εκκλησία.Τον έχρισε με μεγαλεπίβολους τίτλους,και πρόσφερε ανοιχτόχερα την αγάπη της με ανταλλάγματα που μοιάζουν περισσότερο με μυστικά εξομολόγησης παρά με δωρεές.Όπως ομολογεί ο ίδιος άλλωστε,δεν θα έκανε ό,τι έκανε αν δεν υπήρχε το Βατοπαίδι.Είναι άγνωστο αν το εννοεί με την θρησκευτική έννοια ή με την σκανδαλώδη οικονομική.Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης πάλεψε για να δημιουργήσει την εικόνα ενός αυτοδημιούργητου σύγχρονου Ωνάση αλλά εδώ και καιρό βρίσκεται αντιμέτωπος με το προφίλ ενός Κοσκωτά.Ίσως και με τη μοίρα του

16/11/2011 Οι "προνομιακές" σχέσεις Intracom Holdings - Proton (Euro2day, Eκηβόλος)
Σύμφωνα με τον Lobbystas (www.lobbystasgr.blogspot.com) η Intrakom Holdings δανείστηκε 8.294.525 ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης και το ελάχιστο περιθώριο που καθορίστηκε κατά την έγκριση ήταν χαμηλότερο των θεσμοθετημένων στην πιστοληπτική πολιτική. Ειδικότερα, το ποσοστό κάλυψης ήταν 110% από 200% και το ελάχιστο περιθώριο 100% από 170%. Το ίδιο συνέβη και με το ονομαστικό δάνειο στον επιχειρηματία, ύψους 8.008.999 ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης έπεσε στο 150% από 200% και το ελάχιστο περιθώριο στο 120% από 170%».

11/12/2011 Η "τράπεζα" των κολλητών (Βήμα)
∆εν είναι µόνο η υπεξαίρεση από τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη των 52 εκατ. ευρώ, υπόθεση για την οποία έχει επιληφθεί ο Εισαγγελέας, αλλά ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο που µέσα από ένα σύµπλεγµα τραπεζικών και επιχειρηµατικών συναλλαγών και χρηµατοδοτήσεων βγήκε από τα ταµεία της τράπεζας και µεταφέρθηκε στην Alaπs. Οπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, «το σκάνδαλο Κοσκωτά ωχριά µπροστά σ΄ αυτό της Proton Βank».

06/12/2011 Μεταβιβάσεις εταιρειών και "μεταφορές" πρώτων υλών εκατομμυρίων ευρώ" (Euro2day)

27/11/2011 Ο «τύπος» που προσπάθησε να αλώσει τον τύπο (Enet)
Στο πόρισμα της ΤτΕ με σαφήνεια αποτυπώνεται ότι: «Διαπιστώθηκε έμμεση καταστρατήγηση του Ν. 1806/ 1988, καθότι η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., η οποία ελέγχει ΜΜΕ είναι πιστούχος της τράπεζας και περιλαμβάνεται στην ομάδα των άμεσα συνδεδεμένων με τον όμιλο Alapis και τον κ. Λ. Λαυρεντιάδη».
Σε άλλο σημείο το πόρισμα αναφέρει: «Αν και ο κ. Λαυρεντιάδης εμφανίζεται να έχει αποστασιοποιηθεί από τον ανωτέρω όμιλο και να μην διατηρεί άμεση μετοχική σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, οι σημαντικές κεφαλαιακές ενισχύσεις της ΝΕΠ Α.Ε. από ελεγχόμενες από τον κ. Λαυρεντιάδη επιχειρήσεις, καθώς και οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης από την τράπεζα, καθιστούν εμφανή την επιρροή του σε αυτήν».

18/11/2011 (Και) η Γερμανία στο παιχνίδι, και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ζητάνε εξηγήσεις
Διαλεύκανση του σκανδάλου της Proton Bank ζητούν οι Χριστιανοδημοκράτες (XrimaNews)
Η Γερμανία μαθαίνει την Proton (Eλευθεροτυπία, από άρθρο της  Süddeutsche Zeitung)

18/11/2011 Στοιχεία φωτιά για Λαυρεντιάδη (Euro2day)

Ενδείξεις για νέο σκάνδαλο «Κοσκωτά» φέρνει στο φως η διεξαγόμενη δικαστική έρευνα για τις χορηγήσεις δανείων από την Proton Bank σε εταιρείες, που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τον βασικό μέτοχο της τράπεζας κ. Λ. Λαυρεντιάδη. 

27/10/2011 Το σκάνδαλο Proton Bank στη Βουλή (Ελευθεροτυπία)

Επιρρίπτοντας ευθύνες στις πολιτικές και εποπτικές αρχές, ο βουλευτής του κόμματος Δημ. Παπαδημούλης, που υπογράφει το κείμενο της ερώτησης, ζητεί απαντήσεις από την κυβέρνηση για το λόγο που χρηματοδότησε με 230 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό τον Ιούλιο του 2011 την Proton Bank.

15/10/2011 ΣΚΑΝΔΑΛΟ PROTON BANK (Παρασκευή+13)

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε στην κρατικοποίηση της Proton Bank. Η περίοδος Λαυρεντιάδη προκάλεσε στην τράπεζα ζημιά η οποία υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το κόστος για τη σωτηρία των καταθετών θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ.

11/10/2011 1,1 δισ. θα κοστίσει η κρατικοποίηση της τράπεζας του Λαυρεντιάδη (Ελευθεροτυπία)

04/08/2011 Αναδρομική αθώωση υπουργών (Ελευθεροτυπία)
ΜΕ μια κίνηση ασυνήθιστη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε χθες στη Βουλή προσθήκη στο οικονομικό πολυνομοσχέδιο, με την οποία απαλλάσσει εαυτόν και όλους τους προκατόχους του υπουργούς μέχρι το 1997 για τις πριμοδοτήσεις τραπεζών κατά παρέκκλιση του ν. 2362/95. Η Βουλή καλείται σήμερα να ψηφίσει την προσθήκη, που είναι φωτογραφική απεικόνιση της πριμοδότησης της Proton Bank στα μέσα Ιουλίου από τον ίδιο, και αυτή η ψήφιση παρέχει στον υπουργό εκ των υστέρων νομική κάλυψη. Επί της ουσίας, ο υπουργός με την προσθήκη ομολογεί ότι η κατάθεση, που με απόφασή του έγινε στην Proton, ήταν κατά παρέκκλιση του νόμου. Χθες πάντως, στη συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός είχε έναν τουλάχιστον φανατικό υποστηρικτή. Τον πάντα πρόθυμο σύμμαχο της κυβέρνησης, πρόεδρο του ΛΑΟΣ, που, έπειτα από συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, έσπευσε να υποστηρίξει τις θέσεις του.

30/07/2011 Σεισμός 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank (Ελευθεροτυπία)

Σχετικά άρθρα Ελευθεροτυπίας