Jan 3, 2012

Αγροτικές επιδοτήσεις και πρόστιμα

Εχουμε και λέμε
  • Πρόστιμα (σε εκατομμυριάκια): 104,8 + 424,8 + 259,61 + 327 + 244= 1.360,21. Μέσα σε μία δεκαετία (1999-2009). Pas mal, pas mal...
  • Η τύχη των (ταυτόσημων...) δηλώσεων Χατζηγάκη και Σκανδαλίδη (περί κόκκαλου, διαφάνειας, ευθύνης των "αλλων" κ.λπ) αγνοείται, αναμένουμε εναγωνίως τις επόμενες δηλώσεις στο επόμενο πρόστιμο
Let me guess...
  1. Οι αγρότες τα πήραν "καλοπίστως"...
  2. Κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι μιλάνε για το "δίκιο του αγρότη" και κάποιοι άλλοι γνωστοί-άγνωστοι υπερθεματίζουν
  3. Αν χρειασθεί κάνουμε και μία νομοθετική ρύθμιση (νόμιμο άρα ηθικό) και ξεμπερδεύουμε για την δευτεράντζα που υλοποιούσε, οι ηθικοί αυτουργοί (οι γνωστοί και ώς παραπλανηθέντες) έχουν προστάτη τον Αη Μπένυ τον συνταγματολόγο έτσι κι' αλλιώς
Υ.Γ Και κάποιοι φωνάζανε για τα 30 ψωροεκατομμύρια που χαρίστηκαν στους 200 του ΟΣΚ...Ψιλικατζήδες, ευτυχώς βέβαια το ΥΠΟΙΚ έβαλε τα πράγματα στην θέση τους

15/10/2013 1,3 δισ. ζητάει πίσω η Ε.Ε. λόγω κακής εφαρμογής της ΚΑΠ
Η Κομισιόν, κατόπιν ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, σημειώνει πως η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. λόγω κακής εφαρμογής της ΚΑΠ από το 2007 μέχρι σήμερα. Για την ακρίβεια, το ποσό «ανέρχεται σε 1.298,3 εκατ. ευρώ». 

02/05/2013 Επιδοτήσεις 123,3 εκατ. επιστρέφει η Ελλάδα
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Επιτροπή πρόκειται να ανακτήσει 230 εκατ. ευρώ από 14 κράτη μέλη στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πρακτικά, δηλαδή, περίπου τα μισά από τα χρήματα που ανακτούνται θα τα δώσει η Ελλάδα.
Τα ποσά αυτά θα επιστραφούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.
22/06/2012 Ανάκτηση €104,8 εκατ. για αγροτικές δαπάνες στην Ελλάδα αποφάσισε η ΕΕ
Την ανάκτηση 104,8 εκατομμυρίων ευρώ για αγροτικές δαπάνες στην Ελλάδα, που δεν καταβλήθηκαν σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των λογαριασμών που προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνολικά θα ανακτηθούν 426 εκατ. ευρώ από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, προβλέπεται η ανάκτηση 11,5 εκατ. ευρώ για διορθώσεις που αφορούν την έλλειψη συστήματος ελέγχου για την παραγωγή και αποθήκευση ζάχαρης και η ανάκτηση 0,5 εκατ. ευρώ για ανεπαρκείς ελέγχους στον τομέα των φρούτων και λαχανικών. Παράλληλα, ζητείται η επιστροφή 71,5 εκατ. ευρώ για διορθώσεις σε ελλείψεις που αφορούν τον τομέα της σταφίδας και 21,3 εκατ. ευρώ για παρατυπίες στον τομέα του οίνου.

03/01/2012 Επιστροφή 425 εκ. ευρώ ζητά η Κομισιόν από αγροτικές επιδοτήσεις
Την επιστροφή 424,8 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντόκως, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποσό που αφορά - όπως αναφέρεται - σε «παράνομες» κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες την περίοδο 2008-2009. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, έδωσε ήδη εντολή στο Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ασκήσει προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, καθώς επίσης να καταθέσει αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.
Αναλυτικότερα, στις αρχές του 2009, έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Ν. Λέγκα.
Όπως τονίζει το υπουργείο, ποσό 500 περίπου εκατ. ευρώ θα βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματα. Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζονται επιπλέον πρόστιμα άνω των 220 εκατ. ευρώ το χρόνο, που παρακρατούνται από την ΕΕ για παραλείψεις και παρατυπίες των προηγούμενων χρόνων, που επίσης επιβαρύνουν τα ελλείμματα της χώρας

15/04/2011 ΕΕ: Ανάκτηση 259,61 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα για παρατυπίες στις αγροτικές δαπάνες
Την ανάκτηση 259,61 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στις αγροτικές δαπάνες την περίοδο 2004-2009. Με βάση τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής θα ανακτηθούν συνολικά 530 εκατ. ευρώ από 10 κράτη μέλη. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείο Εγγυήσεων, στην οποία προχωρεί η Επιτροπή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προβλέπεται ότι τα ποσά αυτά θα επιστραφούν από τα κράτη μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.

21/10/2010 Πρόστιμα (327 εκ Ευρώ) από την ΕΕ για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις
Η ρυθμιστική επιτροπή της ΕΕ προβλέπεται να αποφασίσει σήμερα την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα ύψους 327 εκατ. ευρώ, για παρατυπίες στις αγροτικές δαπάνες, που καλύπτουν την περίοδο 2003-2007.
«Όσες επιδοτήσεις - ενισχύσεις δεν εισπράχθηκαν σύννομα από αγρότες ή δήθεν δικαιούχους αγρότες θα ελεγχθούν και όσοι έχουν παρατυπήσει θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη», όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, με αφορμή ένα δημοσίευμα εφημερίδας.

11/06/2009 Πρόστιμο 244 εκ. ευρώ της ΕΕ στην Ελλάδα για χρηματοδοτήσεις του ΕΓΤΠΕ
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Ελλάδας για την ακύρωση της απόφασης 2006/932/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 14ης Δεκεμβρίου 2006, με την οποία η Επιτροπή ζητά από τις ελληνικές αρχές την επιστροφή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, ύψους 244 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορούσε δαπάνες στους τομείς του ελαιόλαδου, του βαμβακιού, της σταφίδας, των εσπεριδοειδών και του δημοσιονομικού ελέγχου, την περίοδο 1999-2004.
"Το πρόστιμο των 244 εκατ. ευρώ της ΕΕ, αφορά την περίοδο, που στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν το ΠΑΣΟΚ, (σσ. 1999-2004)", δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτ. Χατζηγάκης, με αφορμή καταλογισμό της ΕΕ, σε βάρος της χώρας μας, για κακοδιαχείριση των επιδοτήσεων σε λάδι, βαμβάκι, σταφίδα και εσπεριδοειδή.
Ο κ. Χατζηγάκης υπογράμμισε ακόμη, ότι "η κυβέρνηση, με συνέπεια θα ολοκληρώσει το σύστημα του ΟΣΔΕ, ώστε οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν στους πραγματικούς αγρότες. Όσοι, δε, συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μεθοδους, που βαίνουν σε βάρος του αγροτικού κόσμου θα στέλνεται στον εισαγγελέα".