Jan 22, 2012

O θαυμαστός κόσμος των καυσίμων

11/10/2015 Καύσιμα: Χέρι χέρι υπερφορολόγηση και... λαθρεμπόριο
Από τη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση των δύο μελετών, προέκυψε ότι η παραβατικότητα εκτός των άλλων συνεχίζεται απρόσκοπτη, καθώς τα αρμόδια υπουργεία και οι κρατικοί φορείς, με διάφορες αιτιάσεις, δεν επιτρέπουν την εφαρμογή τους


14/10/2015 Λαθρεμπόριο: Τις «τρύπες» του συστήματος καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες 
Την ανεξέλεγκτη λειτουργία περίπου 500 «πρατηρίων» τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες που διατηρούν στόλους οχημάτων, καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες

07/10/2015 Χωρίς έλεγχο τα συστήματα εισροών-εκροών στα πρατήρια
Έχουν περάσει δύο χρόνια από την καταληκτική ημερομηνία εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και ακόμη το συνολικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του δημόσιου οφέλους

24/02/2015 Πρατηριούχοι: Το σύστημα εισροών-εκροών δεν λειτουργεί πλήρως εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης«Για την αδυναμία ελέγχου της παράνομης αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης καυσίμων, υπάρχουν πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες [..] Τα πρόστιμα πρέπει να επιβληθούν στους ανεύθυνους πολιτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για την αναποτελεσματικότητα καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης καυσίμων, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας»

20/02/2014 Πρόσωπα, διασυνδέσεις και κυκλώματα στο λαθρεμπόριο καυσίμων
Δίκες, επιθέσεις και «νονοί» από τον Μάιο του 1996 ως σήμερα
Από 300 ως 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο -με αντίστοιχα κέρδη των κυκλωμάτων φυσικά- από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Την τελευταία 20ετία τουλάχιστον 30 φορές η ΕΛ.ΑΣ., το ΣΔΟΕ, οι τελωνειακές υπηρεσίες, το Λιμενικό και άλλοι φορείς έχουν εντοπίσει μεσαίου ή μεγάλου βεληνεκούς πολυμελή συστήματα λαθρεμπορίου κυκλωμάτων.

20/02/2014 Τα τρία «παράθυρα» για... κόλπα στο λαθρεμπόριο καυσίμων 
Με τις πόρτες ορθάνοιχτες για το λαθρεμπόριο παραμένει η εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών, καθώς παρά τη νομοθέτηση μέτρων για την καταπολέμησή του αυτά παραμένουν ανενεργά.
Αυτό τονίζουν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς καυσίμων, στον απόηχο της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος της ΕΤΕΚΑ (Γ. Σπανός, πρόεδρος Ατομήτου), πρατηριούχων και δημόσιων λειτουργών.

06/12/2013 Καύσιμα: Νέα αναβολή στην εγκατάσταση GPS 
Αναβάλλεται για μία ακόμη φορά η τοποθέτηση συστημάτων GPS στα βυτιοφόρα, καθώς όπως πάντα την τελευταία στιγμή οι προτεινόμενες λύσεις αποδείχθηκε ότι ήταν απόλυτα προβληματικές. (...) όπως φάνηκε από την παρουσίαση της προτεινόμενης διαδικασίας εκ μέρους του μελετητή, αυτή σε πολύ μικρό βαθμό ελάμβανε υπόψη τα πραγματικά δεδομένα με τα οποία λειτουργεί όλο το σύστημα διακίνησης καυσίμων

08/07/2013  Καύσιμα:Στον αέρα η τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα
Στον αέρα βρίσκεται το μέτρο της τοποθέτησης συσκευών εντοπισμού θέσης – GPS στα βυτιοφόρα καυσίμων και τα σκάφη ανεφοδιασμού (σλέπια), καθώς ελάχιστες μέρες πριν την καταληκτική εφαρμογή του μέτρου δεν έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι και το κυριότερο, δεν καθορίστηκε η έγκριση τύπου για τις συσκευές αυτές.

30/06/2013 ΥΠΑΝ: 30 εκατ. για εκσυγχρονισμό βενζινάδικων
Δράση για την ενίσχυση των πρατηρίων υγρών καυσίμων για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος εισροών-εκροών, προκήρυξε το υπ. Ανάπτυξης. Στόχος είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου. 

22/02/2013  Νέα κόλπα με τις πειραγμένες αντλίες στα πρατήρια
Προωθημένες μορφές μίσθωσης που είναι συνδυασμός leasing και pay per use (πληρωμή με την χρήση), εφαρμόζουν τα κυκλώματα των εισαγωγέων «πειραγμένων» αντλιών καυσίμων που εγκαθιστούν σε πρατήρια. Δηλαδή ενώ μέχρι πρόσφατα ο κακόβουλος πρατηριούχος εγκαθιστούσε με δικά του έξοδα την αντλία που κλέβει, τώρα έρχεται ο ίδιος ο προμηθευτής, του την προσφέρει δωρεάν και έναντι αμοιβής εισπράττει ποσοστά….επί των κλοπιμαίων.
Κάλλιστα δε η τεχνολογία επιτρέπει στον προμηθευτή, να ελέγχει on line και real time τις ποσότητες που έκλεψε ο κακόβουλος πρατηριούχος, ώστε να διασφαλίζει τα ποσοστά του.
Όλα δε αυτά κάτω από τη μύτη των αρμόδιων δημόσιων αρχών. Οι έλεγχοι είναι αποσπασματικοί, (σύμφωνα με στοιχεία των βενζινοπωλών και των εταιρειών εμπορίας το 40% των πρατηρίων στην Αττική δεν ελέγχθηκαν ποτέ από τα ΚΕΔΑΚ, με ό,τι σημαίνει αυτό) ενώ συνεχίζουν να εισάγονται νομίμως αντλίες προέλευσης Τουρκίας ή Κορέας με ενσωματωμένο το λογισμικό κλοπής, αφού δεν υφίστανται προδιαγραφές ή πιστοποιήσεις για τις αντλίες που τοποθετούνται στα πρατήρια.

27/01/2013  Μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα από τα πετρελαιοειδή λένε οι πρατηριούχοι
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, όπως δημοσιεύθηκαν προ εβδομάδος σε Κυριακάτικη εφημερίδα σε άρθρο του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρ. Σταϊκούρα διαψεύδουν την εικόνα που επιχειρείται να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2011 πουλήθηκαν 1.215.356 m3 πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν:

  • 1.215.356 m3 Χ 60 €/m3 Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης = € 72.900.000
  • 1.215.356 m3 Χ 187 €/ m3 ΦΠΑ (με μέση τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης το 1€/L)= €227.270.000
Δηλαδή σύνολο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ το 2011 € 300.170.000

Το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012 μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πουλήθηκαν 364.325 m3 πετρελαίου θέρμανσης  και εισπράχθηκαν:
  • 364.325 m3 Χ 330 €/m3 Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης = € 120.556.000
  • 364.325 m3 Χ 240 €/ m3 Φ.Π.Α. (με μέση τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης το 1,28€/L) =87.438.000
Δηλαδή σύνολο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ το 2012 €207.994.000.

25/01/2012  Σχέδιο 200 εκατ. ευρώ για το λαθρεμπόριο καυσίμων
Πλέγμα τεσσάρων παρεμβάσεων στην αγορά και στην διακίνηση καυσίμων προκειμένου να περιοριστεί το λαθρεμπόριο, συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη για το λαθρεμπόριο που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΟΙΚ με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη και του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
- Η εγκατάσταση δορυφορικής παρακολούθησης σε όλα τα επίγεια και θαλάσσια μέσα μεταφοράς καυσίμων
- Η ηλεκτρονική παρακολούθηση από το υπουργείο Ανάπτυξης όλων των ποσοτήτων που πωλούνται από τις αντλίες καυσίμων
- Η αυστηροποίηση των ποινών για το λαθρεμπόριο καυσίμων
- Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με πρόσθετο προσωπικό και μέσα 


30/10/2012  Τα μέτρα για λαθρεμπόριο-άνοιγμα αγοράς καυσίμων
Εντός εξαμήνου θα εφαρμοστούν τα περισσότερα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και το άνοιγμα της αγοράς, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου τα υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις οι οποίες είχαν ψηφιστεί από το 2009 και το 2010, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς και σειρά προτάσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την τρόικα. 

04/10/2012 Το ΔΝΤ πιέζει για άρση στρεβλώσεων στα καύσιμα
Στις θέσεις της για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων με αιχμή τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα για τα αποθέματα ασφαλείας και την αποδέσμευση των ανεξάρτητων πρατηρίων από αυτή την υποχρέωση, εμμένει η τρόικα και πιέζει για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου.
Oι ίδιοι κύκλοι μετέφεραν τη συμφωνία του υπουργού με τις θέσεις που διατυπώνει η έκθεση του ΔNT που έγινε γνωστή μέσω δημοσιεύματος της WSJ, καθώς και την απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων να προχωρήσουν σε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τα πετρελαιοειδή. H τελευταία αναθεώρηση έγινε τον περασμένο Aπρίλιο και αφορούσε ρυθμίσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου, που όμως παραμένουν ανενεργές.

04/10/2012 Οι διαδρομές του λαθρεμπόρι​ου καυσίμων
Τις «χρυσοφόρες» διαδρομές των λαθραίων καυσίμων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ και Μαυροβουνίου, αποκαλύπτει μελέτη του Οικονομικού τμήματος του ΑΠΘ, που παρουσιάστηκε χθες στη ΓΣΕΒΕΕ.
Μάλιστα ο παριστάμενος γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, δέχτηκε έντονη κριτική εκ μέρους των εκπροσώπων των επαγγελματικών φορέων, για την ολιγωρία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των νόμων που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκαν από τη Βουλή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου (τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα και στα πλωτά μέσα, συστήματα εισροών-εκροών στις δεξαμενές, ιχνηθέτες κ.λπ.).

09/2012 Μελέτη Δ. Μάρδα

29/09/2012 Πετρέλαιο: Χορεύουν οι λαθρέμποροι με εξίσωση ΕΦΚ
Πεδίο δόξης λαμπρό για τους λαθρέμπορους, προσφέρει η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, έτσι όπως θα εφαρμοστεί φέτος, αφού στην αγορά θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν τρεις τύποι πετρελαίου, αντί για δύο. Το κίνησης, το θέρμανσης και το ναυτιλιακό.
Όπως επισημαίνουν στο euro2day παράγοντες της αγοράς, το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι το θέρμανσης έχει τις ίδιες προδιαγραφές με το ναυτιλιακό, που είναι αφορολόγητο. Δηλαδή περιεκτικότητα σε θείο 1.000 μέρη στο εκατομμύριο, έναντι μόνο 10 που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης.
Έτσι πολύ εύκολα ποσότητες ναυτιλιακού, αφορολόγητου πετρελαίου θα μπορούν να εισέλθουν στο κύκλωμα διακίνησης του θέρμανσης και μάλιστα με πολλαπλάσιο όφελος για τους λαθρεμπόρους, αφού το ναυτιλιακό, ως αφορολόγητο, έχει τη μισή τιμή από το υπερφορολογημένο θέρμανσης (περίπου 700 ευρώ τα 1.000 λίτρα, έναντι 1.350 ευρώ).
Η λύση που είχε προταθεί προς τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ) από το καλοκαίρι ακόμη, προέβλεπε την κυκλοφορία ενιαίου τύπου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, με τις προδιαγραφές του κίνησης, δηλαδή με σχεδόν μηδενικό θείο, κάτι που θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ωστόσο τα υπουργεία για τους δικούς τους, άγνωστους σε μας λόγους, προτίμησαν τη συνέχιση της κυκλοφορίας στην αγορά και των τριών τύπων

24/09/2012 Greek Oil Refiners Draw IMF Rebuke
Lack of competition in Greece's oil-refining industry is costing consumers here more than $1 billion a year, according to a draft internal report by the International Monetary Fund, in an indication of the deep structural problems that many economists believe are hobbling Greece's chances of recovering its footing.
"The Greek market is highly concentrated and basically controlled by the two domestic refiners," the IMF report says, adding that lower fuel prices could help push down Greece's consumer inflation rate by more than 1%. It says profit margins for fuel products in Greece are among the highest in Europe, and in the case of home heating oil, more than twice the European Union average

22/03/2012  Εντονο παρασκήνιο για «παραθυράκια» στο λαθρεμπόριο καυσίμων
Πιέσεις για απόσυρση διατάξεων από το νέο νομοσχέδιο που οδηγούν στην πηγή της παράνομης διακίνησης
Eνας παρασκηνιακός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εν όψει της κατάρτισης και κατάθεσης στη Bουλή του νομοσχεδίου για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «K» υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων δίνουν μάχη για να διαγραφούν από το κείμενο του σχεδίου νόμου που έχει καταρτιστεί κομβικές διατάξεις που βάζουν φρένο στο λαθρεμπόριο. Eντονη πίεση ασκείται σύμφωνα με πληροφορίες για τον αποκλεισμό διάταξης που αφορά την ιχνηθέτηση των υγρών καυσιμων πριν από τον εκτελωνισμό τους με ραδιοϊσότοπα ή μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρά τους. H προσπάθεια γίνεται για να μεταφερθεί η ιχνηθέτηση καυσίμων μετά τον εκτελωνισμό. Eτσι περιορίζεται ο έλεγχος του λαθρεμπορίου, διευκολύνοντας τους επιτήδειους.

31/01/2012  Φοροδιαφυγή και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Σπινέλλης και Δρυμιώτης στους "Νέους Φακέλλους"
Σπινέλλης: "Συστήματα υπήρχαν, και υπάρχουν. Πολιτκή βούληση δεν υπάρχει, για την διασταύρωση και αξιοποίηση των δεδομένων"
Δρυμιώτης: "Υπάρχουν απλές λύσεις, π.χ η μηχανογράφηση των συμβολαίων μεταβίβασης μέσω των συμβολαιογράφων. Το "λεφτά υπάρχουν" ισχύει. Απλά, κανείς δεν θέλει να ακούσει"
Δρυμιώτης: "Ξοδεύουμε 9 δις το χρόνο σε προνοιακά επιδόματα, χωρίς να έχουμε ιδέα ποιοί τα παίρνουν και που πάνε. Στην Αίγυπτο, γίνεται μέσω προπληρωμένων καρτών με πλήρη ιχνηλασιμότητα..."

31/01/2012  Τα εμπόδια στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου
Στην Καθημερινή, από την εκπομπή "Νέοι Φάκελλοι", δηλώσεις Σπινέλλη και Δρυμιώτη:
"τα χρήματα που χάνονται από το κράτος εξαιτίας της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να δικαιολογούν τη φράση «λεφτά υπάρχουν»."

29/01/2012 Οι δρόμοι του μαύρου χρήματος
Δ. Μάρδας, στο Zougla.gr, στοιχεία από http://comtrade.un.org/db/default.aspx

21/01/2012 Πώς χάνονται βυτιοφόρα στο «Τρίγωνο των Βερμούδων»
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το διμερές εμπόριο βενζίνης-ντίζελ δηλώνουμε ότι εξάγουμε σε πολλές περιπτώσεις, πολλαπλάσιες ποσότητες απ' ό,τι δηλώνουν οι πελάτες μας ότι εισάγουν. Ετσι η διαφορά που στην ουσία δεν εξάγεται, κάπου «χάνεται» στην ελληνική αγορά χωρίς παραστατικά ή οτιδήποτε άλλο. Παραδείγματος χάρη, το 2009, δηλώθηκε ότι έφυγαν από την Ελλάδα προς τα Σκόπια βενζίνες-ντίζελ αξίας περίπου 134,5 εκατ. δολαρίων (222,9 χιλ. τόνων) ενώ τα Σκόπια δήλωσαν ότι εκεί έφθασαν μόλις τα 10,0 εκατ. δολάρια (12,3 χιλ. τόνοι). Τα καύσιμα «έχασαν» το δρόμο τους... κατά τα φαινόμενα.

07/01/2012 Πώς το πετρέλαιο «καιγόταν» στο λαθρεμπόριο
Οι εκπρόσωποι υπηρεσιών του γαλλικού κράτους που ενίσχυαν τους εξεγερμένους στη Λιβύη είχαν πραγματικά εντυπωσιαστεί από τον αριθμό των πλοίων ελληνικών συμφερόντων, που φόρτωναν ποσότητες αργού πετρελαίου σε άλλες τιμές και ποσότητες από εκείνες που πραγματικά είχαν αγοράσει. Στη συνέχεια οι εταιρείες αυτές πουλούσαν, μέσω υπεράκτιων εταιρειών, το φορτίο ως «σποτ» σε τιμή πολύ υψηλότερη και η διαφορά κατέληγε σε κάποιο ελβετικό λογαριασμό.
[..] Στην ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ραγδαία ανάπτυξη των εξαγωγών πετρελαιοειδών, ιδιαίτερα ντίζελ κίνησης και αμόλυβδης βενζίνης. Αφενός εκθείαζε την αύξηση όταν αφορούσε τη δυνατότητα προσαρμογής των ελληνικών επιχειρήσεων, αφετέρου την οδηγούσε σε δεύτερες σκέψεις για το πού θα μπορούσαν να κατέληγαν αυτές οι εξαγωγές.
04/01/2012 ΥΠΑΝ καταγγέλλει ΥΠΟΙΚ για λαθρεμπόριο
03/01/2012 Τα καυτά «ντεσού» της υπόθεσης Καπελέρη
04/11/2011 Κατάθεση στοιχείων από Σπινέλλη στον εισαγγελέα
20/10/2011 Παρέμβαση εισαγγελέα για την καταγγελία
18/10/2011 Tα (παγωμένα) πρόστιμα σε λαθρεμπόρους καυσίμων και η παραίτηση Σπινέλλη (γ.γ ΠΣ ΥπΟικ)
"Αυτό που τον εξόργιζε ήταν ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις και εντοπίζονται φορολογικές παραβάσεις, τα πρόστιμα δεν εισπράττονται ή, ακόμη χειρότερα, ακυρώνονται με διάφορα προσχήματα.
Αποκαλυπτική είναι η εγκύκλιος με ημερομηνία 26 Αυγούστου και ένδειξη «Εξαιρετικά επείγον», την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Ιωάννης Καπελέρης, και η οποία προβλέπει την αναστολή των προστίμων για όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμα παραστατικά για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης."

17/09/2000 Οι «νονοί» των καυσίμων Οι μπράβοι, οι μηχανισμοί προστασίας και οι «υψηλές» γνωριμίες
Οι Κρητικός, Μελισσανίδης, Σπανός, Χατζής και άλλοι που έχουν κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων φέρεται να έχουν ­ σύμφωνα με αναφορές στελεχών του ΣΔΟΕ αλλά και καταγγελίες συνδικαλιστικών σωματείων ­ σχέσεις με γνωστά πολιτικά πρόσωπα αλλά και προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό ώστε να εξασφαλίζουν ευνοϊκή μεταχείριση.