Feb 5, 2012

Η ΔΕΗ και οι "μνηστήρες"

Γενικά περί ΔΕΗ

06/07/2012 Ο Α. Σαμαράς και τα ονόματα που (τον) «καίνε»
Ομοίως, δημόσιος οργανισμός πρώτου μεγέθους και στρατηγικής σημασίας για τη χώρα δεν γίνεται να διοικηθεί αξιόπιστα από όψιμο πολιτευτή άσχετου κόμματος, που στην προηγούμενη επαγγελματική καριέρα του στιγματίστηκε από σειρά θαλασσοδανείων κι εν τέλει αποτέλεσε προσωπική επιλογή επιχειρηματικού κροίσου, που σήμερα έχει ανοιχτές δοσοληψίες με την ποινική δικαιοσύνη.

06/02/2012 Πώς το ΥΠΕΚΑ επιδοτεί θέσεις εργασίας στη Τουρκία (Xαμαιλέων)
"..Το λιγνιτωρυχείο το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη μονάδα με καύσιμο, αυτό της Βεύης, παραμένει κλειστό την τελευταία δεκαετία. Στο υπουργείο ΠΕΚΑ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεσή του, η οποία διαρκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, εδώ και….. 6 χρόνια.
Το λιγνιτωρυχείο Βεύης παραμένει κλειστό, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Μελίτης υπολειτουργεί, η ανεργία στην περιοχή καλπάζει, και την ίδια στιγμή η ΔΕΗ που υποφέρει από ρευστότητα κάνει εισαγωγές λιγνίτη από 3 γειτονικές χώρες, με πολλαπλάσιο κόστος. "

12/01/2012 ΔΕΗ: Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή… κανέλα! (Euro2day, Χαμαιλέων)
Νέα θέση υπερ-διευθυντή, ο αναντικατάστατος συνταξιούχος κ. Γιώργος Τριανταφύλλης, ο κ. Στάθης Ζερβός… αδελφός του σημερινού «ισχυρού ανδρός» της εταιρείας και η καταγγελία της Ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της Επιχείρησης (ΕΔΟΠ/ΔΕΗ) σε σχετική ανακοίνωση.

15/12/2011 Και… αίφνης με 13,8% το Silchester (Euro2day)
Οι ΣΠΑΣΤΕΣ αγορές φέρεται να έγιναν για λογαριασμό τελικών πελατών του SII και αυτό πρακτικά σημαίνει πως κεντρικός αγοραστής μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Πάγια τακτική είναι να μη δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύνθεση και τον χαρακτήρα των πελατών, ήταν η απάντηση του διαχειριστή, όταν ρωτήθηκε για τον αγοραστή ή τους αγοραστές του 10,2% της ΔΕΗ. Eτσι το SII καθίσταται ο πρώτος ιδιώτης θεσμικός επενδυτής (το Δημόσιο ελέγχει το 51,5%), με δεύτερο το Fidelity Investments (έχει περίπου 5,1%) και λογικά θα περιμένει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

14/12/2011 Πρωτοφανές διοικητικό πραξικόπημα στη ΔΕΗ (Euro2day)
Χωρίς να έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους αντικαταστάθηκαν σήμερα εν ριπή οφθαλμού 5 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, που είχαν οριστεί από το Δημόσιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, η εκλογή νέων μελών έγινε σε έκτακτη γενική συνέλευση, που συνεκλήθη σήμερα.

22/05/2011 Ποιος πληρώνει τον τζάμπα λιγνίτη (Καθημερινή, Θ Σκυλακάκης)


Τα συνεταιράκια (ΔΕΗ- όμιλος Κοπελούζου)

06/02/2012 Μνημόνιο ΔΕΗ-Silcio (Euro2day)
"..η ΔΕΗ κινείται πλέον προς την ανάπτυξη ενός δεύτερου δικτύου, παράλληλου στα γνωστά κατά τόπους γραφεία της ανά την επικράτεια, στα πλαίσια μια καθαρά στρατηγικής συνεργασίας, στο χώρο της λιανικής «πώλησης» κι «εξυπηρέτησης», με τον όμιλο Silcio (κατά 50% συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και κατά 50% της Διεθνούς Κατασκευαστικής).
Χωρίς όμως να έχει προχωρήσει προηγουμένως σε οποιαδήποτε επίσημη «αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» από άλλες επιχειρήσεις, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις δημοσιοποιημένες αποφάσεις της διοίκησης της.
Κατά συνέπεια η ΔΕΗ που έχει στην ουσία μονοπωλιακή θέση σήμερα στην αγορά λιανικής της ενέργειας (ειδικά μετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν με τις εταιρίες Energa και Hellas Power), επιδιώκει να αποκτήσει και δεύτερο δίκτυο λιανικής, πέρα από το δικό της.
Μόνο που στην περίπτωση αυτή θα διαθέτει το 49%, ενώ ο ιδιώτης που επιλέχθηκε από την ΔΕΗ, χωρίς ανοικτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διαθέτει το 51%. Τα ερωτήματα που προκύπτουν σε ό,τι αφορά αυτή την κίνηση, σε σχέση με την δεσπόζουσα θeCE�ση της κρατικά ελεγχόμενης (με ποσοστό 51%) και διοικούμενης ΔΕΗ, προφανώς αφορούν πέραν της διοικήσεως της, τόσο τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όσο και συνολικά την ηγεσία της κυβέρνησης.
Αφορούν επίσης και τις ευρωπαϊκές αρχές, που επί μακρόν προωθούν- άνευ ουσιαστικής επιτυχίας- την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

26/01/2012 Σάλος για το deal ΔΕΗ-Κοπελούζου (Euro2day)
Σάλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως στο χώρο των φωτοβολταϊκών έχει προκαλέσει η υπογραφή «Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας» μεταξύ της ΔΕΗ και του ομίλου Κοπελούζου (που ελέγχει τον όμιλο Silcio), στο χώρο των φωτοβολταϊκών και της λιανικής εμπορίας.
Κι αυτό καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία, αν εφαρμοστεί, αφενός δημιουργεί πρωτόγνωρα αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων, κι αφετέρου καθιστά τον όμιλο Κοπελούζου «προνομιακό εταίρο» της ΔΕΗ ανοίγοντας του, πλήρη πρόσβαση σε όλο το πελατολόγιο του κρατικού μονοπωλίου. Δηλαδή σε περίπου 6,5 εκατ. καταναλωτές!
-Γιατί η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να μπει με ποσοστό 49% στα δύο εργοστάσια φωτοβολταϊκών που διαθέτει ο όμιλος SILCIO;
Δεν γνωρίζει λοιπόν η ΔΕΗ ότι οι αναμενόμενες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών θα επηρεάσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα των σημερινών εργοστασίων, ιδιαίτερα αυτών που παράγουν wafers και cells, όπως αυτά στα οποία προτίθεται να αποκτήσει το 49%;
-Με ποιους όρους και τιμήματα κυοφορείται η στρατηγική συνεργασία;
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ, αποτελεί μνημείο ασάφειας σε βαθμό που ενδεχομένως θα έπρεπε να απασχολήσει και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Καμία αναφορά δεν γίνεται στα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου συνεργάτη, ούτε σε αποτιμήσεις, ούτε υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σε κόστη και τιμήματα, είτε ακόμη και στα οικονομικά δεδομένα των εταιριών που ελέγχουν τα εργοστάσια.
Έτσι, εύλογα ίσως, παράγοντες της αγοράς διερωτώνται μήπως η ΔΕΗ από τη μία αγοράζει το 49% των εργοστασίων για να… «διευκολύνει» τον σημερινό ιδιοκτήτη, κι από την άλλη του παρέχει τη μονοπωλιακή της θέση, το πελατολόγιο των περίπου 6,5 εκατ. λογαριασμών και την ευχέρεια να στήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο διανομής, παρότι εκείνος θα έχει το πλειοψηφικό ποσοστό του 51%.


Το "ανοιγμα" της αγοράς ενέργειας και οι μνηστήρες Energa & Hellas Power

22/02/2012 Δίωξη σε έντεκα άτομα της Energa, της Hellas Power και του ΔΕΣΜΗΕ (Βήμα)
Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος προσώπων τόσο των εταιρειών Energa και Hellas Power όσο και μελών του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο για τα 7 μέλη της ΡΑΕ που στο πλαίσιο της προκαταρκτικής είχαν κληθεί ως ύποπτοι. Η κυρία Παπανδρέου διενήργησε έρευνα μετά από πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο διαπίστωνε φυγάδευση χρημάτων στο εξωτερικό εκ μέρους των δύο εταιρειών.

07/02/2012 Δικαίωση από ΣτΕ στις απαιτήσεις τους από ΔΕΣΜΗΕ ύψους 70 εκ ευρώ (Βήμα)
Η άλλη όψη του νομίσματος:
"Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 469/2012 απόφασή του που δημοσιεύθηκε στις 6/2/2012 έκανε δεκτή την αίτηση των δύο εταιρειών και ακυρώνει την υπουργική απόφαση που επέβαλε τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τα έτη 2009-2010-2011.
Η απόφαση μεταφράζεται σε επιστροφή από τον ΔΕΣΜΗΕ ποσού 40 εκατ ευρώ για την Energa Power Trading και άλλων 30 εκατ. ευρώ για την Hellas Power.
Δεδομένου ότι οι οφειλές των εταιρειών προς τον ΔΕΣΜΗΕ για αγορές ρεύματος ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ, η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει τις διεκδικήσεις του κρατικού φορέα και τον καθιστά αυτόματα οφειλέτη των δύο εταιρειών.
Από την αρχή φαινόταν πως το κλείσιμο των δύο εταιρειών δεν ήταν μια απλή υπόθεση αδυναμίας καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά ένα σύνθετο πρόβλημα που ανεδείκνυε τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού και προκαλούσε ερωτηματικά για την ευκολία με την οποία οι ρυθμιστικές αρχές «έκλεισαν» εν μια νυκτί τη συγκεκριμένη αγορά και κατέστησαν εκ νέου τη ΔΕΗ μονοπώλιο
Εκτός από τις οφειλές ΥΚΩ για τις οποίες δικαιώθηκαν, οι δύο εταιρείες διεκδικούν  40 εκατ. ευρώ για το 2011 από την υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών τους και 30 εκατ. ευρώ απο τον μη υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας απο ΑΠΕ που ανέβαζε την Οριακή Τιμή Συστήματος κατά 10%"

05/02/2012 Τα εμβάσματα - φωτιά που έφυγαν για την Ελβετία (Εθνος)
Βαριές κατηγορίες και στα μέλη των κρατικών Αρχών
Σημαντικές ευθύνες φαίνεται να προκύπτουν, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πρώτο πόρισμα της Αρχής, για τον φορέα διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΣΜΗΕ, τα μέλη του ΔΣ του οποίου έχουν κληθεί από την εισαγγελέα, που ανέλαβε την υπόθεση, να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, ενώ κατά την Αρχή «ανάλογη ή παρόμοια ευθύνη ενδεχομένως υφίσταται και για τα μέλη του ΔΣ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)», που επίσης έχουν κληθεί να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για το ίδιο αδίκημα.
Τώρα ψάχνουν και για άλλα…μυθικά ποσά
Παράλληλα φέρονται ότι δεν απέδωσαν τα τέλη υπέρ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τα οποία επίσης είχαν εισπράξει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως επισημαίνεται στο δεύτερο πόρισμα της Αρχής «το ύψος του ποσού δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς στην παρούσα φάση, μπορεί όμως βασίμως να υπολογιστεί ότι ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο, ενώ φέρονται επίσης ότι τα χρήματα τα οποία δεν απέδωσαν, όπως όφειλαν, τα κατέθεταν σε λογαριασμούς τους σε τράπεζες της Ελβετίας.


29/01/2012 Το πόρισμα για το σκάνδαλο της ενέργειας (Ημερησία)
Πορίσματα του επικεφαλής της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, Παναγιώτη Νικολούδη:
Στο πρώτο πόρισμά του, [..] εντοπίζει σοβαρά αδικήματα σε βάρος των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των οποίων κινητοποιήθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναθέτοντας τη δικαστική έρευνα στην κ. Παπανδρέου. Ο κ. Νικολούδης κάνει λόγο για απιστία στην υπηρεσία, σχετικά με τις ενέργειες και παραλείψεις των μελών του ΔΣ του ΔΕΣΜΗΕ, που «χωρίς νόμιμους λόγους επέτρεψαν στις δύο εταιρείες να μην πληρώσουν για σημαντική ποσότητα ρεύματος, ενώ, σύμφωνα με τον κανονισμό, έπρεπε να πληρώνουν κάθε μήνα», όπως αναφέρει.
Παράλληλα, στο πόρισμά του ο πρόεδρος της Αρχής αποδίδει ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη, στους επιχειρηματίες Βασίλη Μηλιώνη της εταιρείας Energa και Αριστείδη Φλώρου της εταιρείας Hellas Power, οι οποίοι εισέπραξαν την αξία του ρεύματος από τους καταναλωτές και δεν απέδωσαν μέχρι τώρα στον ΔΕΣΜΗΕ ποσά 130 εκατ. ευρώ.
Στο δεύτερο πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής ξεπλύματος, εντοπίζεται το αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων του Δημοσίου, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινές ακόμη και ισοβίων.

24/01/2012 Εισαγγελική έρευνα για παρόχους ρεύματος με λογαριασμούς στην Ελβετία  (Capital)
Από το πόρισμα φέρεται να προκύπτει πώς οι εταιρίες αυτές εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ τα χρήματα κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Το συνολικό ποσό εμφανίζεται να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη η αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς. Πριν από σχεδόν έναν μήνα οι συγκεκριμένες εταιρίες επιχειρήθηκε να μεταβιβαστούν σε αραβο-ρωσικό fund.

19/01/2012 Φόβοι για… ισχυρές κανονιές στην ενέργεια (Euro2day)
Επιτελεία διαχείρισης κρίσεων έχουν στηθεί από χθες σε ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ, για την αντιμετώπιση της κατάστασης που φέρονται να έχουν προκαλέσει στην ενεργειακή αγορά και στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος οι δύο εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το euro2day, οι δύο εταιρείες, οι οποίες στις αρχές Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν ότι θα πουληθούν στο…. αραβορωσικό fund «Worldwide Energy», δεν κατέβαλαν την περασμένη Τρίτη στο ΔΕΣΜΗΕ το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι μέρος μόνο των οφειλών τους προς το ΔΕΣΜΗΕ συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων (!) από αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διακανόνισαν οι δύο πλευρές να καταβληθεί τμηματικά, ενώ ποσό...67 εκατομμυρίων φέρονται να οφείλουν στη ΔΕΗ από τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής
ο χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς, εάν προκύψουν "φέσια", θα κληθούν να τα καλύψουν αναλογικά με τις πωλήσεις τους, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην αγορά, δηλαδή οι άλλοι προμηθευτές, με πρώτη τη ΔΕΗ και τους εξαγωγείς.

Εκτός από αυτά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις αθρόες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της μίας από τις δύο εταιρείες, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα περιθώρια που προσφέρουν οι αγορές.
Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν στο euro2day άνθρωποι του κλάδου, γίνονται εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας προς Ιταλία, σε ώρες όπου το περιθώριο κέρδους εμφανίζεται να είναι... αρνητικό.
Δηλαδή η τιμή στο ιταλικό σύστημα είναι φθηνότερη από το ελληνικό. Οι φόβοι της αγοράς είναι μήπως η «παράδοξη» εμπορική πρακτική καταλήξει σε «κανόνι» σε βάρος του ΔΕΣΜΗΕ, καθώς η εκκαθάριση και πληρωμή των αγορών γίνεται με υστέρηση περίπου 25 ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού μήνα.

18/11/2011 Ερχεται αύξηση στο τέλος ΑΠΕ, ποια είναι τα σενάρια (Capital)

15/10/2011 H (αναπόφευκτη) αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, σχετικά με την φούσκα των ΑΠΕ
14/10/2011 Το μεγάλο κόλπο με τις ΑΠΕ, δια χειρός Techi Chan
03/08/2011 Επιστολή ΣΜΕΧΑ σχετικά με αποτίμηση ΔΕΗ
28/07/2011 Ανανεώσιμες: Το υπουργείο κρύβει το λογαριασμό

19/09/2010 H ΔΕΗ, ο Καραγκουλές και η άδειες αολικών σε τριπλάσια τιμή
Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ως προς το τίμημα αφορούν κατά κύριο λόγο το κόστος εξαγοράς των τριών αδειών εγκατάστασης αιολικών πάρκων και το υπερβολικό κέρδος που εμφανίζεται να αποκομίζει η BCI. Συγκεκριμένα ενώ το κόστος έκδοσης των αδειών που είχε η BCI υπολογίζεται συνολικά σε 150.000 ευρώ (50.000 ευρώ ανά άδεια), θα εισπράξει συνολικό τίμημα 27,5 εκατ. ευρώ ή περίπου 570.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Σήμερα στην αγορά μία άδεια κοστολογείται προς 100.000-150.000 ευρώ περίπου.

ΔΕΗ - Μυτιληναίος
11/09/2011 Το colpo grosso με το ρεύμα
Πώς η ΔΕΗ επιτρέπει στην Αλουμίνιον να κερδίζει εκ. ευρώ από το ρεύμα ή όταν Η Αλουμίνιον της Ελλάδος αντιμετωπίστηκε σχεδόν ως νοσοκομείο ή μαιευτήριο.