Feb 5, 2012

Ευάγγελος Βενιζέλος, ο νομοθέτης της καρδιά μας

16/01/2013 Ασυνήθιστο δάνειο σε συγγενείς Βενιζέλου
Τα επιχειρηματικά δάνεια του Τ.Τ. αφορούν κατά κανόνα τη δημιουργία υποδομών ή μεταστέγαση εταιρειών. Το εν λόγω δάνειο όμως δεν αφορούσε νέα επενδυτικά προγράμματα, ούτε υποδομές στέγασης. Η εταιρεία, όχι μόνον δεν είχε επενδυτικά σχέδια, αλλά ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της προς άλλες τράπεζες και προμηθευτές. Εντούτοις, η διοίκηση του Τ.Τ. ενέκρινε το δάνειο και χορήγησε το σύνολο του ποσού με επιταγές που εκδόθηκαν μέχρι τις αρχές του 2012.

14/06/2012 Η Siemens και ο ΣΥΡΙΖΑ
Oταν ο . Ε. Βενιζέλος προσπαθεί να μας πείσει ότι οι πολιτικοί έκαναν καλά την δουλειά τους, το σκάνδαλο Siemens έχει τελειώσει και το χρησιμοποιεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ...

24/02/2012  Η μεγαλοψυχία των καισάρων (Κασσιμάτης, Καθημερινή)
Βλέποντας κάποιους κυβερνητικούς παράγοντες να σφύζουν από ικανοποίηση για την επιτευχθείσα συμφωνία του PSI, μήπως θα ήταν καλό οι κύριοι Βενιζέλος και Πετσάλνικος να ζητήσουν (κατ’ ιδίαν έστω) μια συγγνώμη από την άμοιρη διευθύντρια του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, την οποία είχαν αποπέμψει με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προ εξαμήνου; Βέβαια, εκείνη είχε διαπράξει το ολέθριο σφάλμα να διατυπώσει τον θρασύτατο και παντελώς αβάσιμο (το έδειξαν οι πρόσφατες εξελίξεις...) ισχυρισμό ότι το δημόσιο χρέος δεν ήταν βιώσιμο, για τον οποίο θα της άξιζε αιωνίως το πυρ το εξώτερον. Είθισται όμως οι καίσαρες, την ώρα του θριάμβου τους, να συγχωρούν όχι μόνον τους αναξίους αλλά και αυτούς τους εγκληματίες...

08/02/2012 Ο ΕΟΜΜΕΧ καταργείται, οι δημόσιοι υπάλληλοι… ζουν και βασιλεύουν (Capital)
Σε αγαστή συνεργασία με τον "αδιάβαστο" Υπ Ανάπτυξης

"...όπως αναφέρεται στο άρθρο 17 του νόμου 4038 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μόλις την περασμένη εβδομάδα, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατηγοράς ΠΕ και ΤΕ (Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης) αλλά και οι δικηγόροι του ΕΟΜΜΕΧ αντί να τεθούν σε εφεδρεία από 1/1/2012 μεταφέρονται στο ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης). Η τροπολογία αναφέρει ρητά ότι για το μεταφερόμενο στην ΕΤΕΑΝ προσωπικό δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που προέβλεπαν την εφεδρεία στο νόμο 4024.
Τι γίνεται με το προσωπικό που θα κριθεί πλεονάζον στο ΕΤΕΑΝ; Και για αυτούς «φρόντισε» το υπουργείο ανάπτυξης, που προφανώς δε… διάβασε τις προβλέψεις του νόμου 4024. Σύμφωνα λοιπόν με την ίδια τροπολογία το προσωπικό που θα κριθεί πλεονάζον «μεταφέρεται με απόφαση του εποπτεύοντος υπουργού έως την ολοκλήρωση της απορρόφησης της ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ από την ΕΤΕΑΝ κατόπιν εισηγήσεων του ΔΣ της τελευταίας στο προσωπικό των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΑΝ με τις ίδιες σχέσεις εργασίας».
Αυτό βεβαίως ισχύει εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στις οποίες μπορεί να ενταχθεί το προσωπικό. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν υπάρχει κανένας εποπτευόμενος φορέας που να υπάρχουν κενές θέσεις που να «ταιριάζουν» στα προσόντα των υπαλλήλων του ΕΟΜΜΕΧ που καταργείται;
Και για αυτές τις περιπτώσεις υπαλλήλων, το ΥΠΑΝ φρόντισε να μη μείνουν... παραπονεμένοι καθώς όπως αναφέρει το ίδιο άρθρο:

«Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν στους φορείς υποδοχής κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχής κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας, για τις οποίες οι μεταφερόμενοι να κατέχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα, αυτοί μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες συνιστώνται για το σκοπό αυτόν».Πηγή:www.capital.gr

04/02/2012 Πώς ακυρώθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών (Καθημερινή)
Στον πάγο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών (ΕΠΠ) του 2012, με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Σ. Ξυνίδη.
Γιατί το Π. Δ. 60/2007 δεν την προβλέπει σε προμήθειες μικρότερες των 130.000 ευρώ.
Γιατί (σύμφωνα με τους γνωστούς κακοπροαίρετους πάντα), κάποιος ή κάποιοι στο υπουργείο Ανάπτυξης «ξέχασαν» να τροποποιήσουν το Π. Δ. 60/2007, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση προς τον σκοπό αυτό. Το αξιοπερίεργο είναι ότι και το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει σωρεία τροποποιήσεων του ίδιου Π. Δ., δεν τροποποιεί και το άρθρο που αφορά τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες

16/01/2012 Ο Βενιζέλος, ο τζόγος και... οι εκλεκτοί (Euro2day)
H άρτι συσταθείσα Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. 
Ο αρχικός νόμος του 2004 από το ΠΑΣΟΚ, που θέσπισε την επιτροπή, προέβλεπε τη λειτουργία της ως Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά δεν εφαρμόστηκε από τη Ν.Δ.

Τον περασμένο Αύγουστο, ψηφίστηκε νόμος, με εισηγητή υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και προέβλεψε τη λειτουργία της επιτροπής ως απλής διοικητικής επιτροπής. Δηλαδή, ως μιας από τις πολλές που έχει το κράτος.
Αίφνης, στις 10 Ιανουαρίου 2012, στο λεγόμενο Πολυνομοσχέδιο, ο Βενιζέλος, ως εισηγητής του ν/σ, προτείνει τη μετατροπή της μόλις ψηφισθείσας Ε.Ε.Ε.Π. σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, με όλα τα προνόμια που ορίζει η νομοθεσία
Υπάρχει, βέβαια, μία μικρή διαφορά, που ο συνταγματολόγος καθηγητής Βενιζέλος καταλαβαίνει πολύ καλά. Αφού υφάρπαξε την απλή πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που απαιτεί η νομοθεσία για τις απλές επιτροπές, στη συνέχεια επιχειρεί νομοθετικά την ανακήρυξη της Ε.Ε.Ε.Π. σε Ανεξάρτητη Αρχή, με μισθούς των 9.000 ευρώ μηνιαίως για τον Πρόεδρο και φίλο Ευγ. Γιαννακόπουλο και διασφαλισμένη για μία πλήρη τετραετή θητεία.

Παρακάμπτοντας την απαίτηση του Κανονισμού της Βουλής για διορισμό του προέδρου και όλων των μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με εισήγηση του Προέδρου της Βουλής και τη σύμφωνη γνώμη των 4/5 των μελών της ή ομόφωνα, όπως το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής επιτάσσουν (βλέπε στη στήλη συνοδευτικό υλικό το αντίστοιχο άρθρο του κανονισμού της Βουλής).

Στις 20 Δεκεμβρίου 2011, ο Βενιζέλος διόρισε με απλή Υπουργική Απόφαση τα μέλη της Ε.Ε.Ε.Π. και ενεργοποίησε τη λειτουργία της έτσι ώστε, πέραν των άλλων, να καταβάλλονται οι αμοιβές. 

12/01/2012 Πολυνομοσχέδιο «φωτογραφημένου» τζόγου (Euro2day, Dr. Money)
Όλα αλλάζουν κι όλα τελικά ίδια μένουν.... Δια χειρός Βενιζέλου βεβαίως βεβαίως:
Το πολυνομοσχέδιο, το άρθρο 7, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας», οι "εξαιρέσεις" για μέλη ΔΕΠ και δικηγόρους (!!!), και η ίδρυση παραρτημάτων (!!!) σε "άλλες πόλεις της Ελλάδας (...)"

Tα 30 εκατομύρια στα 200 "στελέχη" του ΟΣΚ και η "νομοθτική ρύθμιση
30/12/2011 Παντού Βενιζέλος. Ένα ακόμη σκάνδαλο «νομικής» ρύθμισης
Το Κουτί της Πανδώρας, αναδημοσίευση από την "Παρασκευή και 13"

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ που αποτελούν βεβαιωμένες οφειλές 200 υπαλλήλων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προς το Δημόσιο διέγραψαν με την ψήφο τους μέσα σε μία νύχτα στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου οι 152 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου
Η επίμαχη διάταξη στο Νόμο 4024 αναφέρει επί λέξει: «Δαπάνες που δημιουργήθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου σε εκτέλεση όρων των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας ή αποφάσεων του Δ.Σ. της Α.Ε. ΟΣΚ για πληρωμές σε πρόσωπα απασχολούμενα στην άνω Α.Ε. και σε βάρος του προϋπολογισμού της και αφορούν τακτικές αποδοχές και αποζημιώσεις κάθε είδους, επιδόματα και εφάπαξ παροχές ένεκα συνταξιοδότησης, θεωρούνται ότι διενεργήθηκαν νόμιμα».

Η απάντηση ΥΠΟΙΚ που "έβαλε" τα πράγματα στην θέση τους
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη σχετική συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης του κ. Μαυρίκου (ΚΚΕ, 7-10-2011), είχε παρέμβει υπέρ των εργαζομένων του ΟΣΚ και της ανάγκης νομοθετικής ρύθμισης ο κατέχων την έδρα Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας, βουλευτής της ΝΔ, υποστηρίζοντας σαφώς τη θέση των συναρμόδιων Υπουργείων, δηλαδή ότι δε μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες από τους εργαζόμενους για αποδοχές που προέκυψαν από αποφάσεις και διαπραγματεύσεις των διοικήσεων του ΟΣΚ που διορίζονταν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καλή πίστη όλα αυτά τα χρόνια, τα συναρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 39 παρ. 12 Ν. 4024/2011), ώστε να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από το δυσβάσταχτο βάρος επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών.