Apr 2, 2013

Project Helios, ένας (ακόμα) "άσπρος ελέφαντας" στην χώρα των θαυμάτων

Η διαθέσιμη αρθρογραφία σταματάει ουσιαστικά ένα (1) χρόνο πρίν οταν με επίσημες δηλώσεις, τόσο Γερμανοί αξιωματούχοι όσο και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) έβαλαν ταφόπλακα σε ένα ακόμα φαραωνικό έργο της "πράσινης" ανάπτυξης που ευαγγελίσθηκαν οι κκ Παπανδρέου & Παπακωνσταντίνου και η οποία προπαγανδίστηκε εκτενώς σαν μία ακόμα λύση στο οικ. πρόβλημα του τόπου

03/04/2012 Γερμανός αξιωματούχος βάζει "φρένο" στο πρόγραμμα "Ήλιος"
Εξανεμίζονται οι ελληνικές ελπίδες για πώληση ηλιακής ενέργειας στην Γερμανία, μετά τις δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου ότι, το Βερολίνο θα ενισχύσει την παραγωγή του σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειεας πριν εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγών.
Οι εισαγωγές ηλιακής ενέργειας μπορεί να αποτελέσουν επιλογή για την Γερμανία μακροπρόθεσμα, αλλά το Βερολίνο δεν θέλει το "Ήλιος" να επηρεάσει τα σχέδια της χώρας, ανέφερε ο Becker μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας, Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Επίτροπο Ενέργειας Guenther Oettinger. 
Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, πριν προβεί σε πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει δραστικά τις εγγυημένες τιμές που πληρώνει στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας, ώστε να φτάσουν κοντά στα γερμανικά επίπεδα (που είναι σχεδόν τα μισά από τα ισχύοντα στην Ελλάδα).
Σημειώνεται ότι, πρόσφατα η Γερμανία μείωσε τις εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας, για να ανακόψει τα ηλιακά projects, τα οποία ήταν αποτέλεσμα των γενναιόδωρων επιδοτήσεων


28/02/2012  IENΕ: Εκτός πραγματικότητας οι στόχοι για το Ήλιος
Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), μελέτη με τίτλο “Project Helios: Can Solar Energy be Exported? An Assessment Study”
Δεν υπάρχουν προοπτικές για την υλοποίηση του σχεδίου Ήλιος, όπως έχει ανακοινωθεί και κατά συνέπεια οι στόχοι για τη συμβολή του στη μείωση του ελληνικού χρέους δεν μπορούν να επιτευχθούν. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μελέτη που μόλις ολοκλήρωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με τίτλο “Project Helios: Can Solar Energy be Exported? An Assessment Study”.
Αιτιολογώντας την άποψη αυτή το ΙΕΝΕ τονίζει ότι από τεχνικής απόψεως, ένα σύστημα μεταφοράς για τόσο μεγάλη ισχύ και απόσταση για χώρες της κεντρικής Ευρώπης χρειάζεται εξειδικευμένες μελέτες, υψηλές επενδύσεις και χρονικό ορίζοντα πλήρους λειτουργίας περί το 2020
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το βασικό αυτό συμπέρασμα της μελέτης του ΙΕΝΕ έρχεται να επιβεβαιωθεί από την πρόσφατη δήλωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι «δεν θα δοθεί ουδεμία βοήθεια στην Ελλάδα, μέσω Γερμανών πελατών ρεύματος».

06/02/2012 FT Deutschland: Οχι της Γερμανίας στην επιδότηση ελληνικού ρεύματος (Βήμα)
«Η εξαγωγή ρεύματος στη Γερμανία ναυαγεί λόγω προβλημάτων σε τεχνολογία και χρήματα» γράφει, μεταξύ άλλων, το περιοδικό.
Κάθε λίγους μήνες οι πολιτικοί «διασώστες» της Ευρώπης επανέρχονται στην ίδια ιδέα: Η ηλιόλουστη Ελλάδα να πουλήσει ηλιακό ρεύμα στη Γερμανία και έτσι η χώρα να αποκτήσει επιτέλους ένα εξαγωγικό αγαθό με μεγάλη ζήτηση. Την πρόταση διατύπωσε ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το φθινόπωρο. Τώρα την επαναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θέλει να ζωντανέψει την ελληνική οικονομία μέσω της εξαγωγής ρεύματος, όπως γράφει το περιοδικό SPIEGEL. Αλλά και στην ίδια την ελληνική κυβέρνηση αρέσει η ιδέα

29/10/2011 Süddeutsche Zeitung: Τρία εμπόδια για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία
Η ελληνική  κυβέρνηση επιδιώκει να πληρώνει  την κιλοβατώρα ηλιακής ενέργειας 55 σεντ, όσο  και στη Γερμανία, πράγμα που θα επιβαρύνει υπερβολικά το δημόσιο τη στιγμή που δεν θα έχει ακόμα εξαχθεί ούτε μια κιλοβατώρα. Η ιδέα ότι η Γερμανία θα πληρώνει για την ελληνική ενέργεια σύμφωνα με τον δικό της νόμο περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ουτοπική.
Το δεύτερο εμπόδιο είναι ότι τα επενδυτικά κόστη για ηλιακές εγκαταστάσεις είναι υπέρογκα και οι χρηματοδότες διστακτικοί.
Το τρίτο εμπόδιο έγκειται στα αδύναμα ενεργειακά δίκτυα που είναι ήδη επιβαρυμένα από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση σε ώρες αιχμής. Επίσης και τα ευρωπαϊκά δίκτυα δεν επαρκούν. «Η ηλεκτρική εσωτερική αγορά υπάρχει μόνο στα χαρτιά», παρατηρεί ο καθηγητής του Τεχνικού πανεπιστημίου Μονάχου Τόμας Χαμάχερ.