Περί εξόδου

04/06/2012 Σχέδιο τεσσάρων για έξοδο από την κρίση
Ένα "συνολικό σχέδιο", με στόχο την έξοδο της ευρωζώνης από την 2ετή κρίση, επεξεργάζονται ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Welt am Sonntag.

Το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο στο τέλος Ιουνίου, όπως γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία, στις προτάσεις που εξετάζουν οι ανωτέρω ιθύνοντες για την ευρωζώνη, συμπεριλαμβάνονται:
-η ενίσχυση των εξουσιών των θεσμών της ΕΕ, έναντι της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών.
-η δημιουργία πανευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής για τις τράπεζες, με πρωτόγνωρες εξουσίες.
-η εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Η εναρμόνιση θα επιδιωχθεί επίσης στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής για την ασφάλεια της ευρωζώνης.
-η επεξεργασία σειράς προτάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

17/05/2012 «Προπαγάνδα και ανοησίες»
«Ανοησίες και προπαγάνδα». Στον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανήκει αυτή η αυστηρή διαπίστωση. «Ανοησίες και προπαγάνδα» το εμπόριο απειλών, φόβων και εκβιασμών, από Ελληνες, λοιπούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους κάθε λογής και από αναλυτές που η αντικειμενικότητά τους κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται. «Δεν μπορώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο να σκεφτώ την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Πρέπει να σεβαστούμε την Ελληνική Δημοκρατία», ολοκλήρωσε τη σκέψη του ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, που, όσο γνωρίζω, δεν είναι αριστερών πεποιθήσεων.

"I don't envisage, not even for one second, Greece leaving the euro area. This is nonsense; this is propaganda," said Jean-Claude Juncker, the Luxembourg Prime Minister who chairs the Eurozone meetings of finance ministers.

17/05/2012 Λαγκάρντ: Εξαιρετικά δαπανηρή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και σκληρή εξέλιξη και όχι μόνο για την Ελλάδα», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ολλανδική τηλεόραση, προσθέτοντας παράλληλα ότι  πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα «πρέπει να δείξουν τη βούληση τους να παραμείνουν στην Ευρωζώνη».

17/05/2012 «Καταστροφικές οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες Άξελ Βέμπερ και Ροδρίγο ντε Ράτ

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κοινό νόμισμα και την Ευρώπη, προειδοποίησαν με δηλώσεις τους δύο κορυφαίοι τραπεζίτες, ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Άξελ Βέμπερ και ο έως πρόσφατα πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Bankia και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ροδρίγο ντε Ράτο.

16/05/2012 «Αρμαγεδδών» μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ λέει ο Τσ.Νταλάρα (IIF)

Ο αντίκτυπος από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν τεράστιος για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως θα ακολουθούσε «ένας Αρμαγεδδών». Το ίδιο «καμπανάκι» χτυπά και η Παγκόσμια Τράπεζα.
«Οι πιέσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία ακόμα και στην Ιταλία και πιθανόν στην Ιρλανδία θα ήταν τεράστιες», ανέφερε ο Τσαρλς Νταλάρα σε ομιλία του στο Δουβλίνο, όπως αναφέρει το Reuters.

Σημείωσε δε ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι δυνατή, αλλά όχι πιθανή ή αναπόφευκτη, εξαιτίας του «τέραστιου κόστους» για την ίδια την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.